NAJ DOGAĐAJI

GLAS NARODA Koji događaj u Međimurju je obilježio godinu na izmaku?

Pozivamo čitatelje da se pridruže u odabiru naj događaja 2018. godine i daju svoj glas u našoj anketi.

Na samom izmaku godine dolazi vrijeme ocjenjivanja i rezimiranja, a mi smo se odlučili izabrati osam ‘naj’ događaja u Međimurju koji su u našem izboru obilježili 2018. godinu. Osim same kvalitete, birali smo događaje koji su doprinijeli zajednici, nadahnuli i zabavili mnoge te odjeknuli diljem Hrvatske i šire!

Nakon što smo redovito pratili i bilježili sve što nam je donijela ova uspješna godina, izdvojili smo osam događaja na području Međimurske županije, gdje će presudnu ulogu imati čitatelji portala eMedjimurje.hr.

Koji događaj u Međimurju je obilježio godinu na izmaku?

  • Porcijunkulovo (232%, 1.343 Odgovora)
  • Svetomartinski Krampuslauf (33%, 193 Odgovora)
  • Velike i male zvijezde (12%, 71 Odgovora)
  • Dani šibe i ribe (6%, 36 Odgovora)
  • Urbanovo (5%, 31 Odgovora)
  • Sajam cvijeća Prelog (3%, 16 Odgovora)
  • Međimurska popevka Nedelišće (3%, 15 Odgovora)
  • Ljeto uz Muru (2%, 10 Odgovora)

Ukupno: 580

Loading ... Loading ...

Naime, pozivamo vas da u nastavku pogledate koje manifestacije, projekte i događaje smo izdvojili te da svoj glas date onom događaju kojeg smatrate najboljim.

Anketa traje do ponedjeljka, 31. prosinca u 17 sati kada ćemo proglasiti događaj koji je obilježio godinu u Međimurju.

Urbanovo

Urbanovo je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival Pušipela, odnosno sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme, Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika i tradicijskih obrtnika. Predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja, a sudjelovanjem stranih izlagača iz Slovenije, Austrije i Mađarske svoj utjecaj širi u susjedstvo, preko granica Hrvatske. Ove je godine okupila više od 8.000 domaćih i stranih posjetitelja. Za svaku pohvalu!

Dani šibe i ribe

Manifestacija Dani šibe i ribe dvodnevni je zabavan, kulturni i kulinarski program u organizaciji Općine Kotoriba, koji je u svibnju obilježio 15. godinu održavanja. Tradicija Dana šibe i ribe je bazen gdje se lovi riba te se za sve posjetitelje manifestacije priprema kotoripski specijalitet – šaran na rašljama.

U programu manifestacije ove su godine sudjelovale 22 mjesne udruge, a čak ih je 20 spravljalo riblje specijalitete u okviru ribijade, nudeći ih besplatno posjetiteljima, kojih je tijekom održavanja bilo nekoliko tisuća. Čestitamo svim mještanima koji su sudjelovali u ostvarenju najveće kotoripske manifestacije!

Međimurska popevka Nedelišće

Međimurska popevka neizostavan je dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta, koji pozornost privlači i izvan državnih granica. Ova živa glazbena tradicija važan je čimbenik društvenog povezivanja i dio obiteljskih i prijateljskih okupljanja Međimurki i Međimuraca.

Krajem studenog ove godine Međimurska popevka uvrštena je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a svake godine početkom lipnja u Nedelišću se prisjećamo popevke na istoimenoj smotri. Ove godine održana je 34. smotra Međimurske popevke Nedelišće, a organizatorima čestitamo što time čuvaju međimursku popevku od zaborava!

Sajam cvijeća Prelog

Turistička zajednica Grada Preloga, takozvanog Grada cvijeća, organizator je tradicionalnog Sajma cvijeća u Prelogu. Trodnevna manifestacija ove godine održana je 19. put za redom, a prerasla je prepoznatljiv događaj koji okuplja izlagače iz cijele zemlje te susjedne Mađarske i Slovenije.

Cilj manifestacije je potaknuti ljude i animirati ih na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola, stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Također, želja je okupiti uzgajivače cvijeća, sadnica, proizvođače alata, strojeva i ostalih pomagala vezanih za uređenje vrtova, parkova i okućnica. Mnogobrojni posjetitelji mogli su razgledati, kupiti, ali i naučiti nešto o cvijeću. Bravo za Priločance!

Ljeto uz Muru

Tradicionalna manifestacija ‘Ljeto uz Muru’ u organizaciji Grada Mursko Središće uz suradnju Turističke zajednice, ove je godine održana krajem lipnja i početkom srpnja. Program manifestacije raspoređen je u 3 vikenda koja su ispunjena različitim programom, prezentacijom kulturne baštine, zabavnim te svečanim sadržajem u kojem sudjeluju domaći i strani gosti.

To je središnji događaj Murskog Središća, kad se uz program zabavnog karaktera priređuje i raznolik sadržaj za djecu u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice te Društva ‘Naša djeca’ iz Murskog Središća. Program manifestacije raspoređen je na nekoliko različitih lokacija, a svake godine okuplja više tisuća posjetitelja. Čestitke na realizaciji!

Porcijunkulovo

Spoj tradicije i modernizma riječi su koje najbolje opisuju najreprezentativniju manifestaciju na ovim prostorima koja je ove godine obilježila 54. godinu održavanja. Manifestacija oživi krajem srpnja, a prepoznatljiva je ne samo sjeverozapadnoj regiji Hrvatske, već i šire te van granica Lijepe naše.

Dani su tada ispunjeni kulturnim i zabavnim događanjima, raznolikom gastronomskom ponudom kojoj doprinosi dvjestotinjak domaćih i stranih izlagača s domaćim proizvodima te ostalim sadržajem koji u centru Čakovca okupi velik broj posjetitelja.

Održavanju visoke kvalitete sadržaja ove je godine pridonijela i velika financijska nagrada organizatorima događaja, Gradu Čakovcu i Turističkoj zajednici grada Čakovca, kad je u lipnju 2018. godine ova manifestacija proglašena TOP događajem u Hrvatskoj. Čestitamo vrijednim organizatorima! 

Velike i male zvijezde

Humanitarni projekt ‘Velike i male zvijezde’ za pomoć djeci sa sindromom Down, 2013. godine su započeli volonteri Tamara Peras, novinarka i rukovoditeljica HRT centra Čakovec i Varaždin, Vjeran Žganec Rogulja, profesionalni fotograf Pixsella te predsjednica Udruge za sindrom Down MŽ Višnja Horvat.

Da bi ovaj hvalevrijedan projekt mogli realizirati, pomaže ga cijela vojska volontera, a riječ je o kalendaru koji se realizira svake druge godine uz pomoć ljudi iz hrvatskog javnog života; glumaca, glazbenika, tv lica, kazališnih i filmskih redatelja, legendarnih izbornika.

Kalendar je koncipiran tako da pojedini mjesec čini priča koju čini zvijezda iz javnog života i mališani sa sindromom Down, a tematski je vezana uz posao, hobi ili preferencije gostujuće zvijezde. Novcem od prodaje kalendara financiraju se terapije i rehabilitacije mališana Udruge za sindrom Down Međimurske županije. Krajem studenog ove godine predstavljeno je četvrto izdanje kalendara Velike i male zvijezde, a promocija je održana u čakovečkom restoranu Auto-stop. Bravo za uložen trud i humanost!

Svetomartinski Krampuslauf 

Udruga Svetomartinski krampusi u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Sveti Martin na Muri već devet godina organizira Svetomartinski Krampuslauf, priredbu koja sredinom prosinca okuplja srodne udruge i društva iz Hrvatske i susjednih država.

Tradicionalna i jedinstvena povorka krampusa iz Hrvatske, ove godine pojačana snagama iz Slovenije, Austrije i Njemačke, kretala se od vatrogasnog doma prema centru Svetog Martina te zvučnim i svjetlosnim efektima zabavljala publiku. Deveti Svetomartinski Krampuslauf održan je 15. prosinca i nadmašio je sva očekivanja posjetitelja. Vrijedni članovi Udruge Svetomartinski krampusi ponovno su se pobrinuli za spektakl, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj ljudi. Čestitamo na razvoju!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije