‘Knjaz traži najstariju Fiestu’

NAJSTARIJA FIESTA u Hrvatskoj pronađena je u Čakovcu, a sad je čeka povratak u izvorno stanje!

S obzirom na to da je prva Ford Fiesta s proizvodne trake sišla 1976. godine, najstariji prijavljeni model bio je onaj koji je u prometu od 1978. godine, a vlasnik pobjedničke Fieste je 33-godišnji Hrvoje Živković iz Čakovca.

Sredinom travnja ove godine tvrtka Grand Dalewest d.o.o, uvoznik za Fordova vozila, odlučila je preko natječaja pronaći najstariju Ford Fiestu u Hrvatskoj. U potragu su krenuli uz pomoć jednog od najpoznatijih hrvatskih TV voditelja Roberta Knjaza, a najstariju su pronašli upravo u Čakovcu!

Nagradni natječaj ‘Knjaz traži najstariju Fiestu’ brojio je nekoliko desetaka prijavljenih vlasnika s područja Republike Hrvatske, dok su u izboru konkurirali modeli Ford Fiesti proizvedenih 1978. godine, oni iz 1980-ih godina, pa sve do Fieste iz 2001. godine. 

S obzirom na to da je prva Ford Fiesta s proizvodne trake sišla 1976. godine, najstariji prijavljeni model bio je onaj koji je u prometu od 1978. godine, a vlasnik pobjedničke Fieste je 33-godišnji Hrvoje Živković iz Čakovca.

Dio obitelji od samog početka

Prvi vlasnik najstarije Fieste u Hrvatskoj bio je Hrvojev djed, koji je 1978. godine kupio jedan od najštedljivijih automobila ondašnjeg vremena te ga vjerno održavao i zapravo vrlo rijetko koristio. Auto je najviše kilometara odradio u nasljedstvu drugog vlasnika, koji ga nerazdvojno vozi otkad je napunio 18 godina.

– U ono vrijeme automobili se nisu koristili kao danas, već za duža putovanja, a u međuvremenu su bili garažirani. To objašnjava stanje Fieste koja je, s obzirom na okolnosti, vrlo dobro očuvana. Češće nam se dogodio kvar na novijem autu, no uvijek smo mogli računati na Fiestu – rekao je Hrvoje, koji je do natječaja svakodnevno koristio Fiestu za odlazak na posao.

Da je Fiesta ostavila velik trag u njegovom sjećanju, dokazuju priče kojih se naš sugovornik vrlo rado prisjeća, a prve datiraju daleko u djetinjstvo kada se s djedom i bakom vozio na more.

Neuništiva Fiesta ima zanimljivu povijest

Između uspomena kojih se uz širok osmijeh prisjetio Hrvoje smjestila se i ona prve prometne nesreće koju je njegov djed doživio u Fiesti.

– Djed je vrlo rado prepričavao priču o nesreći koju je doživio vraćajući se iz susjednog sela, gdje ga je baka poslala po jaja za mlince. Slučajno je zahvatio bankinu, prevrnuo se na krov te osim automobila, slupao i stotinjak jaja. Po dolasku hitne pomoći, djed je od šoka vikao: ‘Moja jajca, moja jajca!’, na što je doktor više puta odgovorio da je pregledan te kako je s jajima sve u redu – ispričao je uz smijeh.

Fiesta je odlično odradila duža putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu, a jedno od tih je i put u Rim na koji se Hrvoje s fakultetskim kolegama uputio 2005. godine. Iako je preživjela jednu prometnu nesreću, a nedavno i požar, Fiesta je neprekidno u voznom stanju, a za potpuni makeover već se brine neponovljivi Knjaz s ekipom iz Forda. 

U novo-starom ruhu

Vlasnik najstarije Fieste imao je priliku odabrati između restauracije u izvorno stanje ili pak preuređenje s ugradnjom modernijih obilježja, koje automobil nije imao, poput klime i servoupravljača.

– Iako sam se u početku dvoumio, jer naravno bilo bi ugodnije voziti Fiestu s novim obilježjima, no Fiesta je jedna i neponovljiva, stoga je vraćamo u izvorno stanje. Po završetku natječaja, krajem travnja ove godine, započeli su s kompletnim makeoverom kako bi izgledala što bliže svom originalu – rekao je Hrvoje, koji ističe kako je zahvalan Fordovoj ekipi i Knjazu, jer to je bio jedini način na koji će moći spasiti djedovu Fiestu.

Snimanje su odradili već u ljetnim mjesecima, a naš sugovornik ne smije otkriti previše detalja o emitiranju, no obavijestit ćemo vas na vrijeme!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije