Udruga 'SVE za NJU'

FOTO U Čakovcu predstavljena Udruga za pružanje podrške ženama s malignim bolestima

Župa sv. Antuna Padovanskog protekle je subote, 24. studenog, bila domaćin predstavljanju zagrebačke Udruge žena oboljelih i liječenih od raka ‘SVE za NJU’, organizacije za pružanje podrške ženama s malignim bolestima.

Na samom početku posjetiteljima se obratio župnik fra Tomislav Božiček, koji je ukratko predstavio rad Udruge, dok je detaljnije nastavila predsjednica Udruge ‘SVE za NJU’ Almenka Balenović te članica iste Dijana Dominić

U ožujku 2008. godine Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka osnovale su tri pacijentice: Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović s ciljem pružanja psihosocijalne, informacijske i logističke podrške ženama oboljelima od bilo koje vrste raka. To ostvaruju projektom Centra za psihološku pomoć, koji djeluje u sklopu udruge, te promocijom prevencije bolesti i razvoja zdravog stila života.

– Centar za psihološku pomoć danas se nalazi na adresi Ul. kneza Mislava 10 u Zagrebu, gdje djeluju naše četiri stručne osobe, psiholozi i nutricionistica. U centru se nalaze dva besplatna smještaja, gdje korisnice mogu prenoćiti za vrijeme terapije ili dijagnostičke obrade. Za vrijeme smještaja u Centru, korisnice programa domaćinstva mogu sudjelovati u otvorenim radionicama, na predavanjima te dobiti individualni tretman – rekla je Almenka Balenović, koja je spomenula kako Udruga broji više od 500 članica, dok godišnje Centar za psihološku pomoć posjeti tristotinjak korisnica. 

U ime korisnica usluga Udruge posjetiteljima se obratila i Dijana Dominić, članica Udruge od 2014. godine, koja je podijelila svoje iskustvo.

– Liječenje sam obavljala u Zagrebu, a tamo sam prvi put čula za djelovanje Udruge. Na početku nisam bila spremna za savjete i puno riječi, ali sam odlučila pokucati im na vrata. Dočekao me osmijeh i topla riječ, psihološka podrška kao i savjeti u vezi prehrane njihove krasne nutricionistice. Presretna sam što sam ih otkrila i upoznala, bila sam na dnu, ali digli su me u visine – kazala je te izrazila zahvalnost gospođi Pongrac na humanitarnoj donaciji.   

Također, svoje iskustvo podijelio je i dugogodišnji tajnik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske Tomo Blažeka, koji je najteže trenutke prenio na papir te ih interpretirao posjetiteljima.

Posjetitelje je nastupom očarala mlada violinistica Ana Labazan, dok se svim prisutnima obratila i umirovljena profesorica fizike i kemije Franciska Pongrac, autorica likovnih djela, koja će sredstva od prodaje slika darovati Udruzi ‘SVE za NJU’.

– Novac ne bi bio skupljen da se nisu odazvali dragi ljudi koji su darovali sredstva te izdvojili i više od procijenjene vrijednosti slika jer su time sudjelovali u plemenitom činu. U matematici uvijek vrijedi da se dijeljenjem sve smanjuje, ali dijelimo li ljubav ona se može samo povećati – istaknula je.

Nakon službenog dijela predstavljanja Udruge, posjetitelji su razgovor i izmjenu iskustava nastavili na pripremljenom domjenku. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije