EDUKATIVNO PREDAVANJE

PROŠLO JE STO GODINA Slaven Ujlaki o novembarskim žrtvama u Donjoj Dubravi

Tridesetak okupljenih posjetitelja nadmašilo je očekivanja te dalo poticaja da se i dalje nastavi s održavanjem ovakvih popularnih predavanja

U subotu, 3. studenog 2018. godine, u prostorijama KUD-a Seljačka Sloga održano je predavanje ‘Sto godina od krvavog studenog 1918. godine’. Predavanje je održao Slaven Ujlaki, dugogodišnji pasionirani istraživač povijesti Donje Dubrave. Bilo je žrtava i u susjednoj Kotoribi.

– Događaji o kojima je govorio odnose se na događaje od 3. do 5. studenog 1918. godine. To je vrijeme kraja Prvog svjetskog rata koje je Međimurje dočekalo u sklopu u ugarskom dijelu Austro-ugarske monarhije. Nesretnim spletom okolnosti u Donjoj Dubravi došlo do pobune stanovništva protiv mađarskih vlasti koje su eskalirale i rezultirale krađom i pljačkom trgovina židovskih vlasnika u samom mjestu, glavni je isječak iz predavanja.

Predavač je dodao kako je u dva neizvjesna dana 12 ljudi, što Donjodubravčana, što stanovnika okolice, ubijeno u nasumičnoj pucnjavi ili strijeljanjem pred prijekim sudom. Spomen na te žrtve danas nosi jedna ulica u mjestu – Ulica novembarskih žrtava.

Povod predavanju je bilo navršavanje 100. obljetnice ovih događaja o kojima se rijetko kad govori. Tridesetak okupljenih posjetitelja nadmašilo je očekivanja te dalo poticaja da se i dalje nastavi s održavanjem ovakvih popularnih predavanja o mnogobrojnim zanimljivostima iz prošlosti Donje Dubrave. 

Pohvale Slavenu i Donjodubravčanima što su se novembarskih žrtava sjetili bar nakon 100 godina. Ističemo to iz razloga jer je takvih žrtva bilo i u Kotoribi, a kojima je spomen-ploča postavljena na zgradi starog Dječjeg vrtića. Ploča je postavljena još u bivšoj državi, sredinom 80-tih, postavila ju je tadašnja MK SSRN Kotoribe. Tim je povodom održana i prigodna svečanost i to je sve. Novembarske žrtve u Kotoribi kao da i ne postoje!? Može li ih tko izvući iz zaborava?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije