SVESTRANI KIKI

Kristijan Srpak – nogometni trener koji zdušno radi s najmanjim nogometašima

Možete ga vidjeti na različitim trkačkim natjecanjima, a ni 'bicikliranje' mu nije strano. Kiki je i veliki humanitarac, svestrano se angažirao u prikupljanju sredstava za malog Ivana Sabola iz Palovca

– Poznato je da je bavljenje nogometom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti korisno i poželjno, kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća – rekao nam je svestrani sportaš Kristijan Srpak (43), popularno zvani Kiki.

U našem razgovoru se fokusirao na najmlađe jer djeca koja se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Zadovoljavaju potrebu za kretanjem, za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem i slično.

Također, ako se dijete identificira sa sportom kojim se bavi i koji voli, tada je manja vjerojatnost da će raditi stvari koje nisu u skladu s tom ulogom; a poznato je kako sport promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika.

Nogometni učitelj uzrasta U-6

Kristijan je nogometni učitelj koji zdušno radi na realizaciji programa Nogometne škole Međimurje Čakovec. Između 11 uzrasnih kategorija nogometaša i 4 uzrasne kategorije nogometašica obuhvaćena je i najmlađa kategorija U-6, dječaci rođeni 2012. godine i mlađi, to su ‘njegova’ djeca.

– Trenutno u potonjoj kategoriji treniram 40 dječaka od čega polovica 2012. godišta i polovica dječaka rođenih 2013. i 2014. godine. Za treniranje malih nogometaša uz mene je zadužen i Vedran Bister – kaže Kristijan i dodaje kako su tu i djevojčice U-10, a još je ponosniji kada kaže: – Broj dječaka s obzirom na prošlu godinu, kada sam preuzeo ovu kategoriju narastao je tri puta, a počeo sam u ljetu prošle godine po završetku školovanja na Nogometnoj akademiji HNS-a i dobivanju trenerske licence.

Kako je raditi sa spomenutim malcima?

– Program nogometne škole za ovu kategoriju obuhvaća tri treninga na tjedan u trajanju od sat vremena, utakmice i prisustvovanje turnirima, rad po planiranim treninzima od strane Stručnog stožera NŠ Međimurje Čakovec te treniranje od strane educiranih trenera Akademije HNS ili Kineziološkog fakulteta. Poradi velikog broja polaznika, od prije mjesec dana treniram samo dječake za koje se treninzi odvijaju prema godištima rođenja.

Prije svega, najdraže mi je što roditelji i djeca ne odustaju od treniranja i što s veseljem dolaze na treninge gdje je pored učenja osnovnih tehničkih elemenata iz igre nogometa uvijek prisutna zabava, opuštanje, upoznavanje s novim prijateljima te usvajanje zdravih navika. Iako sam imao brojne ponude za treniranje od strane seniorskih klubova i unatoč tome što u radu s djecom ovog uzrasta morate biti posebno strpljivi, nisam pomislio na drugi angažman.

Volim raditi s ovim malim nogometašima i usađivati im prve nogometne korake, a od djece ponovno učim i ponavljam najvažnije životne lekcije, a to su iskrenost, smijeh i igra. Djeca sve čine spontano, iskreno, bez straha od posljedice i zle namjere. Zato je posebni poziv baviti se upravo njima.

Kristijana smo nazvali svestrani i to s razlogom jer u sportu nije samo “u nogometu”. Možete ga vidjeti na različitim trkačkim natjecanjima, a ni ‘bicikliranje’ mu nije strano. Kiki je veliki humanitarac. Podsjetit ćemo samo kako se svestrano angažirao u prikupljanju financijskih sredstava, posredstvom različitih sportskih humanitarnih akcija, za liječenje malog 8-godišnjeg dječaka Ivana Sabola iz Palovca.

Profesionalno je Kristijan Srpak voditelj Odjela policije PU međimurske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije