DAN OTVORENIH VRATA

Javni bilježnici u Međimurju građanima otvorili svoja vrata

Svim zainteresiranim građanima predstavili su anticipirane naredbe i pravila zaštite potrošača

Povodom Europskog dana pravosuđa, 25. listopada svi javnobilježnički uredi u Republici Hrvatskoj održali su Dan otvorenih vrata od 10 do 13 sati, kako bi zainteresiranim građanima pružili informacije i dodatno ih upoznali s javnobilježničkom službom.

Hrvatska javnobilježnička komora građanima želi približiti pravne poslove koje javni bilježnici za njih obavljaju te pozitivne učinke koje im ti poslovi donose. Svoja vrata za građane su otvorili i javni bilježnici s područja Međimurske županije u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću.

Teme ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata su anticipirane naredbe, prema Obiteljskom zakonu i Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te zaštita potrošača. Anticipirane naredbe su relativno nov institut u našem pravu. Takve naredbe, primjerice, roditeljima omogućuju odrediti skrbnika svojoj maloljetnoj djeci za slučaj vlastite smrti ili drugog oblika nemogućnosti za skrb. Zahvaljujući tom pravnom institutu izbjegava se situacija u kojoj skrb o djetetu i njegovoj imovini preuzima nepoznata osoba određena u redovnom postupku.

– Obilježavanjem Dana otvorenih vrata želimo dati do znanja da smo na raspolaganju za upite o svim imovinsko-pravnim odnosima i da se naš pravni savjet ne naplaćuje, već samo može pomoći u određenoj situaciji. Kvalificirani smo za obavljanje pravnih poslova te prezentiranjem teme anticipiranih naredba želimo ukazati na značaj savjetovanja u za to odgovarajuće vrijeme, dok nije prekasno. Dođite i ostalih dana u godini, postavite pitanja i informirajte se – rekla je javna bilježnica Mirjana Zvonarek iz Čakovca.

Pandan anticipiranoj naredbi prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama naziva se obvezujuća izjava. Njome se određuje osoba od povjerenja – ovlaštena dati ili uskratiti suglasnosti na određene medicinske postupke. Anticipirane naredbe i obvezujuće izjave spadaju u područje prava zaštite ranjivih osoba. Daju se u zakonom propisanom obliku pred javnim bilježnikom, koji sastavlja odgovarajuće isprave i strankama objašnjava pravne posljedice.

Ova manifestacija, kao i buduće slične akcije, mogu doprinijeti boljem razumijevanju kakav položaj i ulogu imaju javni bilježnici u našem pravnom sustavu.

– Jedan od ciljeva Dana otvorenih vrata je i predstavljanje javnih bilježnika kao nepristranog povjerenika stranaka i osobe na koju se građani mogu osloniti. Zainteresirani građani postavljaju upite i na druge teme našeg područja pa su nas tako danas posjetile i zainteresirane srednjoškolke iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Otvoreni smo za pravne savjete u pogledu građanskog, trgovačkog, nasljednog, vanparničnog prava i općenito svih vanparničnih postupaka – rekao nam je Petar Kvakan, javnobilježnički prisjednik iz ureda javnog bilježnika Ivana Kvakana u Čakovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije