Odsjek za dijetetiku i prehranu

ODJEL U ‘POZADINI’ Oni u čakovečkoj bolnici brinu za prehranu bolesnika i zaposlenika

Za pacijente od nedavno brine i novozaposlena nutricionistica koja sukladno potrebama pacijenta daje individualne preporuke čime se pridonosi cjelokupnom ozdravljenju

Županijska bolnica Čakovec na svojoj Facebook stranici odlučila je predstaviti odjel koji radi u “pozadini”, a bez kojeg bolnica ne bi mogla djelovati – Odsjek za dijetetiku i prehranu koji osim prehrane hospitaliziranih bolesnika i bolničkog osoblja brine i za prehranu dijaliziranih bolesnika, bolesnika jednodnevne kirurgije i dnevne bolnice, dobrovoljnih darivatelja krvi, zaposlenike drugih zdravstvenih ustanova koji djeluju u krugu bolnice.

Također organizira razne prezentacije, domjenke i stručne seminare. Zahtjevi i potrebe za dijetalnom prehranom su sve veći i sastavni su dio liječenja bolesnika te ublažavanja njihovih tegoba. Svakom bolesniku u bolnici određuje se dijeta sukladno njenoj namjeni. U bolničkoj kuhinji se vode HACCP sustavom kako bi se osigurala zdravstveno ispravna hrana. Uz standarde i zakone kojih se u bolničkoj kuhinji treba pridržavati, zadnje dvije godine se na temelju rezultata anketa pacijenata i komentara zaposlenika pridonosi kvalitetnijoj hrani i sveukupnom dojmu vezanom uz prehranu koja se nudi u Županijskoj bolnici Čakovec.

– Zaposlenicima bolnice je omogućena kupovina bolničkih klipića koji su postali svojevrsni zaštitni znak čakovečke bolnice, zatim kvalitetna kava, mliječni proizvodi, sokovi, sladoledi, voće te topli obroci koji su prema komentarima i učestalim pohvalama u knjizi pohvala svakim danom sve kreativniji i ukusniji, a kako i ne bi bili kada je uveden cijeli niz novih začina, namirnica koje se nabavljaju isključivo od lokalnih proizvođača. Prostor društvene prehrane sukladno godišnjem dobu uređuju vrijedne zaposlenice kuhinje, te je time vrijeme pauze još ugodnije.

Za pacijente od nedavno brine i novozaposlena nutricionistica koja sukladno potrebama pacijenta daje individualne preporuke čime se pridonosi cjelokupnom ozdravljenju. Dijetna hrana nije možda uvijek najukusnija, ali treba uzeti u obzir da je i to dio procesa liječenja, te potičemo pacijente i obitelj, bližnje koji brinu o pacijentima da medicinskom osoblju na odjelu unaprijed napomenu, ukoliko postoji alergija ili netolerancija na određene namirnice – kažu u ŽB Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije