dojenje je život

VIDEO I FOTO Mame sa svojim bebama iz Čakovca poručile: ‘Majčino mlijeko je najzdravije’

U Međimurju sve više mladih majki doji svoje dijete, stoga je i u Međimurju svijest o dobrobiti dojenja sve jača i stopa dojenja je nakon određenog vremena stagnacije ponovo u porastu

Patronažna djelatnost Doma zdravlja Čakovec i brojne majke dojilje iz Međimurske županije u petak, 5. listopada obilježile su Nacionalni tjedan dojenja koji se provodi od 1. do 7. listopada. Tim povodom na Franjevačkom trgu u Čakovcu održana je akcija promocije dojenja, a moto ovogodišnjeg obilježavanja glasi ‘Dojenje je život’.

>> U Čakovcu obilježen Nacionalni tjedan dojenja

– Cilj okupljanja je upozoriti na važnost dojenja koje ono ima za majku i dijete. Prvenstveno gledamo na onaj zlatni sat dojenja, koji već započinje u rodilištu, a kasnije je bitno i uspostaviti vezu s nama patronažnim sestrama, koje prakticiramo kućne posjete i nastojimo majkama omogućiti uspješno i dugotrajno dojenje. Naš prvi kontakt je vrlo bitan, zato ovim putem molim sve mame, koje još nisu u kontaktu, da nam se jave – rekla je magistra sestrinstva Klara Klobučarić iz patronažne službe Doma zdravlja Čakovec.

U Međimurju sve više mladih majki doji svoje dijete, stoga je i u Međimurju svijest o dobrobiti dojenja sve jača i stopa dojenja je nakon određenog vremena stagnacije ponovo u porastu. 

– Majčino mlijeko je ono što nam daje priroda i što je ipak najzdravije. Dojenje je najbolji način da dijete dobi sve što je organizmu potrebno, a ujedno je nužno i ženi kao oporavak od poroda. Nikad nisam imala neugodna iskustva s dojenjem u javnosti i ne ograničavam se jer to je prirodna pojava i nejasni su mi ljudi kojima to smeta – rekla je Kristina Hlebec iz Svetog Urbana, majka koja smatra da je promoviranje dojenja vrlo bitno.

Sastav majčina mlijeka jedinstven je i neponovljiv i ne može se zamijeniti nikakvim tehnološkim pripravcima. Posebna je prednost majčinog mlijeka i u njegovoj imunološkoj vrijednosti, jer majčino mlijeko je bogato imunoglobulinima (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), ali i brojnim drugim sastojcima koji štite organizam od infekcija i od alergija.To je posebno važno tijekom prvih šest mjeseci, pa i kasnije, kad se razvija imunološki sustav djeteta, te je zbog toga poželjno dijete dojiti što duže, a minimalno šest mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije