MARTINJE U SVETOM MARTINU

Dvodnevne svečanosti uz Svetomartinski vinski gulaš i Žigu Međimurskog

Martinje u Svetom Martinu na Muri uvijek je na razini spektakla koji privuče tisuće posjetitelja i sudionika u različitim programima

Premda je do Martinja, 11. studenog još 30-tak dana, u Svetom Martinu na Muri, započele su pripreme za taj događaj, koji prema predviđanjima organizatora, a to su Općina i Turistička zajednica Sveti martin na Muri, kao i općinskog načelnika profesora Dražena Crnčeca mora biti najspektakularniji do sada.

A znamo kako je svako Martinje u Svetom Martinu na Muri, uvijek na razini spektakla koje privuče tisuće posjetitelja i sudionika u različitim programima. Ovogodišnje svečanosti započinju u subotu, 10. studenog natjecanjem u kuhanju Svetomartinskog vinskog gulaša, najvećim gastronomskim natjecanjem u ovom dijelu Hrvatske i Europe. Kotlići će se zakuriti u 11 sati i nakon što majstori i velemajstori slože gulaše u 15 sati će ih donijeti pred cijenjenu komisiju na ocjenjivanje. A od 16 sati započinje degustacija tih slasnih uradaka na Trgu Svetog Martina uz zvukove glazbe i pjesme, te vrsnih vina i napitaka. I naravno proglašenje najboljih vinskih gulaša.

Drugog dana na samo Martinje, 11. studenog, u prijepodnevnim satima sve će biti u znaku iskazivanja katoličkih vrijednosti sa služenjem Svečane proštenjarske Svete mise, blagolsovom mošta i mladog vina. A svjetovne svečanosti i obredi održavaju se poslijepodne na istom mjestu, proglašenjem najboljih mladih i drugih vina svetomartinskih vinara, te njihovim konzumiranjem. Bit će besplatne podjele pečenih kestena i pečenih guski te drugih dobrota ovoga kraja.

Kako je 11. studeni i Martinje i Dan Općine Sveti Martin na Muri, u 16 sati je Svečana sjednica Općinskog vijeća s prigodnim programom, a po njezinom završetku sve seli na Trg Svetog Martina. Mošt će biti pretvoren u mlado vino, kojeg će biti u izobilju, biti će i pečenja, a najbolja vijest je nastup poput mladog vina dobrog Mirka Švende – Žige Međimurskog, a to je jamstvo dobrih ritmova i uzdisaja.

Kako spektakla ne može biti bez ljudi, organizatori, poglavito načelnik profesor Dražen Crnčec i njegova desna ruka Vlatka Županec, profesorica Petra Novinščak, predsjednica OV, njezin zamjenik Krunoslav Colar, Barbara Perčić i Izabela Marčec iz Ureda TZ te sve zaposlenica i zaposlenici i djeltanici općine pozivaju sve nas da dođemo u Sveti Martin na Muri 11. i 11. studenog 2018. godine i budemo sudionici ‘Martinja 2018.’ u najturističkijoj općine kontinentalne Hrvatske! Vidimo se!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije