Rad s darovitim učenicima

Počela prva međunarodna edukacija za nastavnike u Hrvatskoj

Uz Udrugu "Vjetar u leđa", specijalizacija je organizirana u partnerstvu s Centrima izvrsnosti Varaždinske županije

U Varaždinskoj županiji je danas, 28. rujna, počeo trodnevni seminar u sklopu međunarodne specijalizacije za rad s darovitim učenicima i studentima po programu “The RadboudSCW International Training on High Ability”. Provodi ga nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena, a riječ je o prvoj takvoj edukaciji u Hrvatskoj, koju je odobrilo Europsko vijeće za nadarene (ECHA).

Uz Udrugu “Vjetar u leđa”, specijalizacija je organizirana u partnerstvu s Centrima izvrsnosti Varaždinske županije. Njima je titulu Europskog centra za darovite ove godine dodijelila upravo ECHA, a održavanje specijalizacije u Hrvatskoj novo je priznanje i čast za Varaždinsku županiju.

Specijalizacija za rad s darovitima traje godinu i pol dana, a pohađa ju devet stručnjaka iz cijele Hrvatske koji rade s darovitom djecom. Predavači su ugledni profesori nizozemskog Radboud Universityja, predvođeni s dr. sc. Lianne Hoogeveen, koja je voditeljica Centra za proučavanje darovitosti na tom Sveučilištu.

– Osim što se bavimo istraživanjima, edukacijama i praksom, radimo s darovitim učenicima i studentima, ali i njihovim nastavnicima, što je posebno važno. Posebno radimo na tome da tijekom edukacija osvijestimo nastavnike da postoje darovita djeca s kojom treba raditi na višoj razini, jer će im u suprotnom na nastavi biti dosadno i izgubit će motivaciju za učenjem. Najvažnije od svega jest prepoznati darovito dijete, ono kojemu je potrebno dodatno ili drugačije obrazovanje, a potom je važno da nastavnici steknu znanja i vještine kako s darovitom djecom dalje raditi, rekla je dr. sc. Hoogeveen.

Ona je ujedno predsjednica Odbora za akreditiranje europskih centara za darovite Europskog vijeća za nadarene (ECHA). Upravo je ona donijela odluku da se Centrima izvrsnosti Varaždinske županije dodijeli titula Europskog centra, pri čemu je riječ o jedinom od 21 centara u Europi koje nije vezano uz sveučilište.

Župan Radimir Čačić je istaknuo da je ova međunarodna specijalizacija vrh obrazovne piramide, jer je riječ o edukaciji edukatora. 

– Ovdje su vrhunski stručnjaci iz Europe koji će educirati devet naših, hrvatskih nastavnika koji rade s darovitim učenicima, što je odobrilo Europsko vijeće za nadarene. To je sam vrh obrazovne piramide. Naravno, na tome se ne može stati, jer je edukacija samo jedan od važnih temelja priče o uspješnosti neke zemlje. Primjer za to je broj patenata godišnje po državama. I dok Finska, primjerice, ima 1.200 patenata godišnje, Hrvatska ih ima svega 16, po čemu smo predzadnji u Europi. Daroviti ljudi koji su u stanju osmisliti nove stvari, koji svoju kreativnost pretvaraju u nešto operativno i konkretno, traže kontinuirano obrazovanje. Zbog toga su naši Centri izvrsnosti i ova međunarodna specijalizacija fantastičan pomak, istaknuo je župan Čačić.

Uz dr. sc. Hoogeveen, predavači na specijalizaciji, koja se održava u Regionalnom obrazovnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin, su mr. sc. Sven Mathijssen, razvojni psiholog koji je uključen u identifikaciju djece i mladih te savjetovanje učenika, roditelja i učenika i dr. sc. Enyi Yen.

Domaćin je bila Snježana Pejnović, voditeljica Centra izvrsnosti za komunikaciju. – Darovite učenike možemo najbolje motivirati ako mi sami više znamo. Ako se osjećamo kompetentnijima, onda ćemo s njima i uspješnije raditi. U hrvatskim školama nije idealno kad je u pitanju rad s darovitima, no Varaždinska županija ulaže izrazito puno novaca, truda, vremena i rada mentora da se omoguće programi za djecu koja žele i mogu višel, rekla je Snježana Pejnović. 

Napomenula je da je jedan od mitova da će se svako darovito dijete jako dobro snaći i da mu ne treba podrška.

– Diljem svijeta se pokazuje da je izrazito važna podrška i potpora škole, okruženja i obitelji kako bi darovita djeca kasnije postala uspješni ljudi, poručila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije