pomoć neizlječivima

FOTO Međimurje u samom vrhu, o palijativnoj skrbi uče u Čakovcu

Međimurski župan Matija Posavec, govoreći o potrebi skrbi za palijativne bolesnike, istaknuo je kako je jedna zajednica toliko uspješna kolika je njena briga o najranjivijoj skupini u njoj

Dom zdravlja Čakovec, Udruga Pomoć neizlječivima Međimurske županije i Hrvatsko društvo medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, a uz podršku Međimurske županije organiziraju danas, 27. rujna i sutra, 28. rujna, Stručno-znanstveni skup ’10 kompetencija u palijativnoj skrbi’ koji se održava u TIC-u u Čakovcu gdje je otvoren točno u podne uz nazočnost stotinjak polaznika od liječnika, medicinskih sestara, ostalih profesionalaca u palijativi do volontera, a oni su u Čakovec došli iz svih dijelova Hrvatske.

U ime Doma zdravlja Čakovec, radost brojnosti u pozdravnoj riječi izrazio njegov ravnatelj Branko Vrčić dr. med. spec.anest. i intenz.med. koji je polaznicima poželio da stečena znanja na skupu ponesu u svoje sredine, a sve u cilju promicanja palijative. Sanja Predavec, dr. med., načelnica Odjela za izvanbolničku zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu zdravlja RH je prenijela pozdrave sudionika skupa u ime ministra Milana Kujundžića, dr. med. Rekla je kako je raduje interes, odnosno odaziv ovome skupu.

– Palijativna skrb u RH je dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2017.- 2020. godine – istaknula je i dodala kako u tom palijativnom lancu treba povezati mnoge strukture od volontera do duhovnika. Istaknula je kako je raduje što je od 21 hrvatske županije u njih 17 pokrenut program realizacije palijativne skrbi. Posebno je pohvalila čakovečki Dom zdravlja koji je pokrenuo palijativnu skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ona je vidljiva i na bolničkoj razini. 

Otvaranju skupa nazočio je i Matija Posavec, župan Međimurske županije, koji je sudionicima zaželio dobrodošlicu u najsjeverniju hrvatsku županiju u kojoj se dužna pozornost poklanja palijativi. Govoreći o potrebi skrbi za palijativne bolesnike istaknuo je kako je jedna zajednica toliko uspješna kolika je njena briga o najranjivijoj skupini u njoj, a čime se je složio s riječima dr. Vrčića iznijetim u uvodu. Govoreći o ogromnim ulaganjima u međimursko zdravstvo, Posavec je istaknuo kako dio toga ide i u sustav palijativne skrbi i želja mu je da palijativa u Međimurskoj županiji stane u sam vrh u RH.

– Radioničkim tipom edukacije želimo zajednički učiti o načelima palijativne skrbi na kojima ona počiva te o našoj ulozi u pružanju skrbi. Skrb za bolesnike koji boluju od neizlječivih, uznapredovalih bolesti nije samo briga za fizičke simptome već uključuje razmatranje o etičkim pitanjima, komunikaciji i empatiji kao bazi rada s bolesnicima i ožalošćenima, o psihosocijalnoj problematici koju donosi teška bolesti te o duhovnosti i podršci bolesniku i obitelji koje su vezane za kraj života, gubitak i  žalovanje – istaknula je smisao edukacije Renata Marđetko Bermanec, koordinatorica za palijativnu skrb u Međimurskoj županiji Doma zdravlja Čakovec.

Dodala je kako je cilj stručnog skupa putem radionica steći kompetencije potrebne u palijativnoj skrbi. Sadržaj radionica razrađen je prema smjernicama Europskog društva za palijativnu skrb (EAPC) i uključuje 10 ključnih tema: koncept palijativne skrbi, timski rad, komunikacija, etika, fizički simptomi, psihosocijalna skrb, duhovna skrb, žalovanje, briga za one koji brinu o palijativnim bolesnicima.

Stručni skup završava sutra u 17 sati zaključcima i sastankom koordinatora za palijativnu skrb u hrvatskim županijama. Predavači na skupu su David Oliver i Dawn Dark iz Velike Britanije, Mateja Lopuh iz Slovenije, Zdenka Pantić i Krunoslav Novak iz Zagreba te drugi predavači iz Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije