USPJEŠNI MEĐIMURCI

Vedran Blagus u fondu rizičnog kapitala savjetuje klijente iz cijele Europe

Vedran Blagus, magistar ekonomije rodom iz Čakovca, koji danas živi i radi u Zagrebu, piše još jednu uspješnu poslovnu priču.

Vrlo aktivan tijekom studentskih dana, kada je bio i jedan od suosnivača Udruge studenata Međimurja i dio udruge eSTUDENT, svoju je karijeru nastavio razvijati jednako predano. Danas radi kao investicijski menadžer u fondu rizičnog kapitala, drži predavanja i panele diljem Europe te savjetuje poduzetnike kako što bolje iskoristiti mogućnosti koje imaju. 

Od početne nesigurnosti do odličnog studenta 

Kao i većina srednjoškolaca, ni Vedran nakon završene čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog nije bio siguran u to što točno želi studirati. Zato je odabrao studij ekonomije za koji je znao da nudi širok spektar mogućnosti zapošljavanja. Kako sam kaže, vjerovao je da će se u narednih pet godina studija pronaći u nekom od područja ekonomije, a naposljetku su to bile poslovne financije i strategija kroz smjer Analiza i poslovno planiranje.

Tijekom svojih fakultetskih dana Vedran nikako nije bio samo još jedan u nizu studenata ekonomije. Ne samo da je predano izvršavao svoje studentske obaveze, nego je i postao svjestan prilika koje treba iskoristiti. Tako je jedan semestar proveo na studentskoj razmjeni na IESEG School of Management u francuskom gradu Lille zajedno s 300 drugih studenata iz svih krajeva svijeta. 

Uključenost u rad udruga 

Multikulturalnost kojoj je bio izložen izgradila ga je kao osobu, no ono na što je mnogo ponosniji i što preporuča svakome studentu je uključivanje u rad studentskih udruga. 

–  Pet godina proveo sam u studentskoj udruzi eSTUDENT, gdje sam prošao pozicije od običnog člana, pa sve do voditelja tima i člana Nadzornog odbora Udruge. U sklopu toga bio sam i voditelj projekta Case Study Competition u kojem studenti iz Hrvatske i regije imaju priliku rješavati stvarne poslovne slučajeve s kojim se neko poduzeće susrelo ili će se susresti. Sa svojim timom smo uspjeli privući 16 poduzeća (Coca-Cola, L’Oreal, Nestle, Zagrebačka banka, Zagrebačka pivovara, Hrvatski telekom, itd.), više od 3.000 studenata iz regije (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora) te fond nagrada od 292 tisuće kuna za studente pobjednike, s ponosom se prisjeća Vedran. 

No nije bio aktivan samo u Zagrebu, pa je tako društveno angažiran bio i u Međimurju. Naime, Vedran je bio jedan od suosnivača Udruge studenata Međimurja 2011. godine kada je i bio izabran kao član Predsjedništva. Uz to je također sudjelovao na raznim projektima razmjene mladih u Turskoj i Gruziji sufinanciranim od strane Europske Komisije. Usto, Vedran je i gotovo čitavo vrijeme tijekom studija radio studentske poslove. 

–  Prvi studentski posao je bio u KPMG (jedna od Big4 poduzeća u području revizije i consultinga, uz Ernst&Young, PricewaterhouseCoopers i Deloitte) gdje sam radio u odjelu poreznog savjetovanja te kasnije također kao student u Ernst&Young u odjelu poreznog savjetovanja – govori nam Vedran. 

Slučajna poruka na LinkedInu zaokrenula karijeru 

Nakon stjecanja diplome svoju je priču nastavio u PricewaterhouseCoopers (PwC) u odjelu strateškog savjetovanja, primarno na projektima u industrijama energetike i telekomunikacijama, a koji se tiču rezanja troškova, konsolidacije tržišta te studijima izvodljivosti. No već mu je tada pažnju privuklo nešto potpuno drugačije. 

–  Uvijek sam pratio što se događa na startup sceni u Hrvatskoj i svijetu te sam također bio okružen prijateljima koji su pokušavali pokrenuti nešto svoje. Prelazak iz korporativnog svijeta u fond se dogodio sasvim slučajno – jedna poruka na LinkedInu od poduzeća koje posreduje u zapošljavanju s opisom novootvorenog radnog mjesta je bilo kao stvoreno za mene te moj budući razvoj u poslovnom smislu. 

Tako danas radi kao investicijski menadžer u regionalnom fondu rizičnog kapitala South Central Ventures, gdje je njegov posao podijeljen u nekoliko kategorija. Od sastanaka s klijentima i poduzećima te detaljnog planiranja i analiziranja njihovog stanja, među kojima se nalaze i Europski investicijski fond, Europska banka za obnovu i razvoj, Njemačka razvojna banka, Triglav osiguranje i Nenad Bakić, do stalnih edukacija diljem Hrvatske i Europe, Vedranov radni dan nikada nije nalik onome prethodnome. 

– Ovaj posao je sve samo ne dosadan. Svakodnevno upoznavanje novih ljudi koji svojim proizvodom ili uslugom žele promijeniti svijet na bolje, ili rad s poduzećima u koje smo investirali i imaju brz rast na međunarodnom tržištu donosi neko posebno zadovoljstvo. Iako smo mali (ili nekad veliki) kotačić u razvitku nečijeg poslovanja jer ulazimo s kapitalom te s našim savjetima, odličan je osjećaj biti dio tog putovanja te njihov uspjeh smatram vlastitim uspjehom – ističe Vedran. 

No to nipošto ne znači da pred njime nije bilo izazova tijekom kojih je bilo potrebno uložiti mnogo truda da bi se došlo do pozitivnog ishoda. 

–  U fondu je uvijek uzbudljivo s druge strane stola imati osobu o kojoj ste dosad samo čitali na portalima ili gledali na televiziji, a sada imate mogućnost postati partneri. Najveća zadaća, prepreka ili izazov mi je stvoriti povjerenje kod druge strane, da postanemo partneri. Osnivačima te vlasnicima nije uvijek jednostavno dobiti još jednog suvlasnika u poduzeću te je moja zadaća objasniti im prednosti koje im mi donosimo te što oni mogu s nama dobiti – govori nam Vedran koji ne krije kako je njegova velika želja da iduća uspješna priča bude baš iz Međimurja.

Ravnoteža rada i rekreacije za uspješne planove 

Kada pak nije zauzet fondom rizičnog kapitala, Vedran rekreativno trči i biciklira. 

– Često me se može uhvatiti na biciklu u Zagrebu, a vikendima i na raznim trkačkim natjecanjima- Sljedeća je u planu  utrka na vrh trkačke staza Planica 400 m te polumaraton u Ljubljani – govori nam Vedran. 

Upravo mu rekreativno bavljenje sportom omogućuje spremanje novih ideja pa zato ima i velike planove na poslovnom putu. 

–  Trenutna mi je želja i dalje ostati u fondu te podupirati odlične i ambiciozne poduzetnike da se probiju na globalno tržište. Svojim predavanjima na raznim događajima i konferencijama želim svakog potaknuti da krene u poduzetništvo sa svojim inovativnim projektima, a osobito mlade koji za vrijeme studija skoro pa i nemaju ništa izgubiti ako pokušaju pokrenuti nešto svoje. Ne vidim što mogu izgubiti; mogu samo dobiti. Iz neuspjeha se može puno toga naučiti – zaključuje svoju priču Vedran Blagus. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije