VOZAČICA KAMIONA

Dajana Novak iz Podturna vozi kamion od 40 tona i poručuje: ‘Žene mogu sve što mogu i muškarci’

Žene vozačice kamiona zaista su rijetkost, a mi smo jednu pronašli u Međimurju. Upoznajte Dajanu Novak iz Podturna, 27-godišnju majku dvoje djece, koja želi pokazati kako žene mogu obavljati sve što mogu i muškarci.

Dajanin pradjed, otac i dva strica bili su šoferi, stoga je odlučila krenuti njihovim stopama. Glavni izbor srednje škole postao je smjer Vozača motornih vozila, gdje je u trogodišnjoj nastavi stekla ključno znanje. Najveća želja za upravljanjem ovakvim divovima razvila se još u djetinjstvu pri špedicijama gdje je bila suputnica svom ocu.

Uz već stečenu vozačku dozvolu C1 i C kategorije, 2012. godine položila je E kategoriju. U početcima je od velike pomoći bio i kum Robi Koštarić koji je upoznaje s poslom vozača kao i potrebnom papirologijom. S vožnjama uzduž i poprijeko cijele Europe počela je kratko nakon toga, gdje je upravljala manjim kamionima do 3,5 tone, a najduži put bio je onaj do Hamburga.

– Najčešće se vozi koliko dugo izdržiš i koliko ide, a pauze se uzimaju ovisno o potrebi. Za volanom se osjećam najbolje, a prednosti ovog posla su i mogućnost upoznavanje brojnih europskih država, različitih kultura i stjecanje poznanstva – rekla je Dajana.

Na putovanjima je bilo i teških situacija poput one kod puknuća gume kad je na stajalištu sama morala zamijeniti istu, što je trajalo nešto manje od dva sata. Kolege su je samo promatrale, no nitko nije uskočio u pomoć.

Sada se prilagođava svojoj djeci i radi kao distribucijska djelatnica Agro Bibera Podturen, gdje vozi kraćim rutama po Hrvatskoj te upravlja kamionom mase od 40 tona! Dajanina obitelj ponosna je na ovu vozačicu, no kako kaže, često se susreće s neugodnim komentarima i predrasudama. 

– Susretala sam se s kolegama koji su prihvatili ženu na ‘muškom poslu’, no bilo je onih koji su izazivali konflikte. Zbog takvih nepoštivanja često imam želju opaliti pokoji šamar, no sva negativa nestane kad sjednem za upravljač i samu sebe podsjetim na sretno dijete koje nakon dugo vremena konačno ima čokoladicu – našalila se Dajana.

Brojni su skeptični kad vide ženu za volanom, no kako kaže, vrlo brzo je prihvate jer svjedoče tome da svoj posao obavlja stručno. Suputnici njenih kraćih putovanja često su mali Carlos i Marcy koji uživaju u vožnji s mamom!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije