MAGISTAR EKONOMIJE IZ ČAKOVCA

Tomislav Frančić vratio se u Međimurje iz korporativnog svijeta

Iako tek u kasnim dvadesetima, iza sebe ima impresivno iskustvo u svojoj branši, kao i obrazovanje u Parizu i Beču

Tomislav Frančić iz Čakovca, magistar ekonomije po struci, tvrtkom Revidea, čiji je suosnivač, pridonosi sve razvijenijoj poduzetničkoj sceni u Međimurju. Iako tek u kasnim dvadesetima, iza sebe ima impresivno iskustvo u svojoj branši, kao i obrazovanje u Parizu i Beču. Na veliki zaokret karijere odlučio se upravo kada je sa sigurnog korporacijskog posla uronio u poduzetništvo.

Okružen ekonomijom od djetinjstva 

Kao i mnogi drugi mladi, Tomislav nije bio sasvim siguran koji bi fakultet upisao nakon što je završio čakovečku Gimnaziju.

–  Razmišljao sam o ekonomiji, elektrotehnici i informatici, no kako sam odrastao uz računovodstveni ured u kući, ekonomija se nametnula kao prirodan i logičan slijed u školovanju. Odlazak u Zagreb uopće nije bio upitan, izazovi samostalnog života su bili nešto što sam jedva dočekao – prisjeća se Tomislav. 

Na studiju je vrlo brzo shvatio da se ne uči samo iz knjiga, nego da je praksa put do uspjeha. 

–  Bio sam demonstrator na Katedri menadžmenta i organizacije. Uključio sam se u studentsku udrugu Financijski klub u kojoj sam i bio izabran u vodstvo. Putem takvih djelovanja upoznao sam se s mnogo studenata sa sličnim interesima i ambicijama, a također smo imali prilike upoznati se i s ljudima iz prakse. U takvom okruženju shvatio sam kako je nužno upoznati i vidjeti drugačije pristupe i načine rada za daljnje proširenje horizonta, pogotovo u inozemstvu – kaže Tomislav.

Upravo je zato proveo mjesec dana u Parizu na IÉSEG School of Menagment, jednoj od najpoznatijih poslovnih ljetnih škola u Europi gdje je stvorio mrežu kontakta iz cijelog svijeta. Također je proveo i jedan semestar na Sveučilištu u Beču što je, kako sam kaže, bio veliki izazov jer je riječ o jednom od najboljih svjetskih sveučilišta. 

Od studentskih poslova u velikim korporacijama do vlastite tvrtke 

No Tomislav nije veliku važnost pridavao samo međunarodnom stjecanju znanja u formalnom okruženju, nego je i radio i brojne studentske poslove. 

– Započeo sam sa studentskim poslovima u međunarodnim poduzećima kao što su Coca-Cola i PricewaterhouseCoopers. Nakon što sam se definitivno opredijelio za područje strateškog savjetovanja, imao sam priliku “brusiti zanat” u najvećim svjetskim konzultantskim poduzećima kao što su A.T. Kearney, McKinsey i naposljetku u PrivewaterhouseCoopersu u Zagrebu. 

Kako kaže, svi su ti poslovi zahtijevali pregršt sastanaka, analiza, učenja, proučavanja primjera dobrih praksi, putovanja i radnih sati kako bi se pomoglo klijentima da se na iznimno konkurentnom i dinamičnom tržištu izbore za svoj tržišni udio i poziciju.

A potom se Tomislav odlučio za veliki zaokret i krenuo u poduzetničke vode. Zajedno s majkom osnovao je Revideu, tvrtku koja se bavi pružanjem usluga revizije i poslovnim odnosno financijskim savjetovanjem i čiji su klijenti najveći poslovni subjekti u Međimurju koji imaju potrebe za ovjeravanjem izvještaja ili unaprjeđenjem financijskog ili kojeg drugog dijela poslovanja. 

No taj prijelaz iz relativno sigurnog posla u područje poduzetništva bio mu je jedna od najtežih odluka u životu. Ipak, kako su njegova majka i on prepoznali povezanost područja i interesa kojima su se bavili te shvatili da udruživanjem znanja i iskustava mogu doprinijeti radu poduzeća u Međimurju, odlučili su osnovati tvrtku. 

– Ona je bila dugogodišnja revizorica te joj je bio zanimljiv drugačiji pogled na način funkcioniranja poduzeća, dok usavršavanje u području financija, menadžmenta i poduzetništva, kao i mogućnost prijenosa i primjene iskustva iz korporacija na lokalnu razinu predstavlja novi izazov za mene – govori nam Tomislav. 

Godine nisu prepreka, nego prednost 

Iako je poduzetnik postao u vrlo mladoj dobi, kaže da danas nije nikakav problem osnovati tvrtku, već je stjecanje povjerenja klijenata od presudne važnosti. Upravo u toj situaciji do izražaja dolaze njegove kompetencije, a ne godine. Čak i ako netko od potencijalnih klijenata s rezervom gleda na mladog poduzetnika, Tomislav već od prvog sastanka pripremom i pristupom otklanja njihove eventualne sumnje. 

Upravo su međimurski klijenti oni na koje je izrazito ponosan. 

–  Zaista sam ponosan kada vidim kako uspijevaju ne samo na domaćem, nego i na inozemnom tržištu. Često vidim primjere gdje poduzetnici nadmašuju ono što sam imao prilike vidjeti u puno većim i složenijim sustavima, a što se definitivno premalo prezentira u javnosti – kaže Tomislav. 

Situacije u kojima nadiđe vlastite granice i uspije u onome što je smatrao nemogućim te time doprinese i uspjehu poslovnih partnera, ono je na što je najponosniji. Međutim, kako bi bio još bolji u onome što radi, svakodnevno uči. Uspjeh i stalna edukacija za njega idu ruku pod ruku. 

– Zato su i planovi za budućnost usmjereni prema daljnjem usavršavanju i unaprjeđivanju znanja i sposobnosti u području financija i menadžmenta kako bi se klijentima pružila što bolja i kvalitetnija usluga – zaključuje Tomislav Frančić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije