VIDEO I FOTO Zbor Josip Vrhovski Nedelišće proslavio 20. rođendan

Dugo se u nedjelju navečer, 29. travnja, pljeskalo u SGC Anton u Nedelišću. Pljeskalo se prazniku pjesme, pjevačkim zborovima Josip Vrhovski Nedelišće, Rudolf Rajter Ivanec i Gimpl Ravna Gora za predivno izvedene skladbe, a sve povodom 20. rođendana zbora domaćina.

Za skladno milozvučje zasluge pripadaju njihovim dirigentima Branimiru Magdaleniću, Jeleni Gotal i Žaklina Majetić Mufić. Ljubitelji pjesme, zborskog pjevanja, brojni čestitari nisu pogriješili što su tu nedjeljnu večer podarili slavljenicima. Sve njih je na početku svečanosti pozdravila predsjednica zbora Ivanka Novak riječima:

– Dobro nam došli prijatelji!, prepustivši voditeljsku palicu Čakovčanki Aleksandri Ličanin koja nas je kroz 2 sata druženja vodila kroz priredbu u kojoj smo čuli povijesnu priču o zboru, priredbi na kojoj se je dogodio mimohod nagrađenih, zaslužnih za postignuća zbora o kojim se u zemlji i izvan njenih granica s poštovanjem govori.

Kako je rekao načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, Nedelišće je najbogatija Općina ne samo ‘s penezima’ već i po kulturi.

– Bogati smo jer smo najgledaniji i najslušaniji. Buditi onakvi kakvi ste bili i do sada, skromni i najbolji- poručio je načelnik, nabrojivši prije sve odlike slavljenika s naglaskom na Božićni koncert koji je odavno postao zaštitni znak Nedelišća, koji je vanserijski, broji 20 godina kao i zbor i ‘brand’ je Nedelišća.

– Međimurska županija je od vas dobila zahvalnicu, a trebalo je biti obrnuto, mi smo je morali dodijeliti vama za sve do sada postignuto-istaknuo je u svojoj čestitki župan Matija Posavec kazavši, pola u šali, a pola u zbilji: – Ako ste tužni i nemate kamo otići onda je najbolji izbor u Nedelišće otići i slušati pjesme zboraša Vrhovskog jer oni su najbolji u zemlji.

A da je tome tako, potvrdio je i Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture koji je pojedincima za 10 i 20 godina vjernosti zboru dodijelio brončane i srebrne diplome, s srebrnom je diplomom nagrađen i Zbor Josip Vrhovski.

U zboru nisu zaboravili nagraditi svakog onog koji im je na bilo koji način bio potpora u radu pa je tako Zahvalnicom nagrađen i naš portal.

Posebnog su sjaja nagrade za troje ljudi koji su ugradili sebe u zbor, u njegova dostignuća i uspone, a to su maestro Branimir Magdalenić, Ljerka Tkalčec i Danica Novak. Koliki se značaj dan dodjeli zahvalnica i nagrada govori podatak da su u tome sudjelovali, uz pripadnike Zrinske garde Čakovec, međimurski župan Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i općinski načelnik Nedelišća Darko Dania.

Velebni koncert završio je zajedničkom pjesmom svih zborova Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, jalta. Njima je dirigirala Jelena Gotal uz glazbenu pratnju maestra Magdalenića. Lijepi se je trenutak dogodio kada su im se priključili mali članovi Dječjeg zbora Josip Vrhovski.

Vrsna voditeljica nas je u uvodu podsjetila kako zborsko pjevanje u Nedelišću ima tradiciju dugu 90 godina jer je nekoć u mjestu djelovalo Pjevačko društvo Zrinski.

– Datum koji nas zanima je 3. ožujak 1998. godine kada je na inicijativu Nedelišćanina Franje Varge osnovan PZ Josip Vrhovski koji je isprva imao 20-tak članica i članova. Ime je dobio po glazbenom pedagogu, skladatelju i dirigentu Josipu Vrhovskom rođenom 1902. godine u Črečanu.

Zbor je 2,5 godine djelovao pod okriljem KUU Seljačka sloga Nedelišće, da bi se potom osamostalio, a cijelo to vrijeme mu je umjetnički voditelj profesor Branimir Magdalenić – istaknula je voditeljica.

(Tomislav Borković)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije