20. rođendan preloške škole

VIDEO I FOTO Srednja škola Prelog obilježila prvih 20 godina postojanja, stigla i ministrica Divjak

- Srednja škola Prelog je primjer škole za život, ovo je škola koja brine o zajednici i zajednica brine za nju - rekla je ministrica obrazovanja

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prelogu posebno je svečano obilježeno 20 godina postojanja Srednje škole Prelog. U nazočnosti sadašnjih i bivših zaposlenika škole, brojnih ravnatelja osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, gostiju i uzvanika, svečanosti su nazočili ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak, biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak, župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Brankom Sušecom, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, dekan donjomeđimurskog dekanata prečasni Antun Hoblaj te ostali uzvanici.

>> Dvadeseti rođendan Srednje škole Prelog

Kroz snimljeni film istaknuti su počeci stvaranja ove važne obrazovne institucije za donje Međimurje koju je prve godine pohađalo tek stotinjak učenika u 4 razredna odjela. Danas je to moderna srednja škola sa statusom regionalnog lidera među ugostiteljskim školama, sa 19 razrednih odjeljenja, 290 učenika i 64 djelatnika. 

– Na početku smo bili jedina škola u Međimurju  koja je imala ugostiteljski program. Danas smo škola koja provodi eksperimentalni program “Škola za život” zahvaljujući kojem smo nabavili nastavne materijale i opremu, jedna smo od tek 8 škola nositelja Erasmus+ povelje u strukovnom obrazovanju, naših 120 učenika obavljalo je praksu u Njemačkoj, Francuskoj, Latviji, Sloveniji i na Malti. Misija da djelujemo lokalno, a razmišljamo globalno potvrđuje brojne suradnje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini na što smo izuzetno ponosni. Također, osluškujemo i prilagođavamo se potrebama tržišta rada – rekao je ravnatelj srednje škole Prelog Tomislav Gregur te najavio novi program od iduće školske godine kada će biti jedina hrvatska srednja škola sa zanimanjem pivara. 

Monsinjor Josip Mrzljak u svojoj je čestitci istaknuo je kako svaka osoba uči cijeli život, a škola odgaja mlade ljude da budu bolji, poduzetniji, inovativniji. Srednja škola Prelog upravo se time ističe. 

– Nema tjedna u godini, kada učenici Srednje škole Prelog nisu postigli vrhunske rezultate. Kontinuirano u sinergiji sa Turističkom zajednicom Međimurske županije, ali  i grada Preloga kreiraju turističku priču, osmišljavaju nove proizvode, a to je upravo onaj dio mozaika grada Preloga s kojim se posebno ponosimo. Čestitam Vam na prvih 20 godina! – rekao je gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek. 

Međimurski župan Matija Posavec čestitavši na značajnom jubileju istaknuo je kako je obrazovanje najvažniji nacionalni resurs i osnovni preduvjet za društveni razvoj.

– Srednja škola Prelog postat će budući centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu, a jučer sam potpisao odluku o odabiru izrađivača projektne dokumentacije dogradnje Srednje škole Prelog. Većina naših osnovnih i srednjih škola je u obnovi. Baš kao i obnavljajući i gradeći Učenički dom, Studentski dom, radionice strukovnih škola tako i u školama želimo stvoriti kvalitetnije uvjete učenicima i zaposlenicima.

Kroz obrazovanje želimo mijenjati i strukturu gospodarstva pa po prvi puta gradimo čak dva znanstveno istraživačka centra dok Tehničku školu pretvaramo u regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu. Uz projekte financiranih udžbenika, prijevoza, asistenata, stipendija, potpora, školske prehrane i mnogih drugih želimo stvoriti sretniju i optimističniju sredinu – rekao je župan Posavec. 

Ministrica Blaženka Divjak pohvalivši sva ulaganja i pristup obrazovanju u Međimurju naglasila je kako je Srednja škola Prelog  “primjer škole za život, ovo je škola koja brine o zajednici i zajednica brine za nju. Provodeći razne projekte, povezujući se s obrazovnim institucijama diljem Europe, rezultatima, ulaganjem u kvalitetu i uvođenjem novih smjerova, dio ste obrazovanja 21. stoljeća. Čestitam Vam na svim uspjesima u prvih 20. godina postojanja”.

Sadržaj svečane akademije pripremili su učenici Srednje škole Prelog, a u umjetničkom programu sudjelovali su Barbara Zadravec, zbor Srednje škole Prelog i  Dorian Gašparlin na klaviru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije