VIDEO I FOTO Hortus Croatiae: Zaiskrilo oko članarine, zlatne žutice i boce

Skupština je održana u okolnostima koje nisu baš najbolje, a uzrok tome je širenje ‘zlatne žutice’, koja sve više ugrožava opstanak vinogradara.

Bilo je riječi o višoj članarini, o bocama za pušipel, te je najavljeno održavanje ovogodišnjeg Urbanovog. Sve slabo nije ugrozilo kakvoću vina popijenog u ime društva, planova i Jakopićevog rođendana.

Društvo vinogradara i vinara ‘Hortus Croatiae’ Međimurje, koje okuplja najbolje međimurske vinogradare i vinare, u utorak 3. travnja je u Restoranu ‘Terbotz’ u Železnoj Gori održalu svoju redovnu Godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj je sva izvješća podnio predsjednik David Štampar.

Pobrojao je Štampar aktivnosti društva među kojima prvo mjesto pripada suorganizaciji Dana vina u županiji Zrinskih Urbanovo 2017., te nastavljanju projekta Pušipel u svim segmentima i stručnim putovanjima u Hercegovinu i stručnim radionicama.

Društvo je uprihodilo i potrošilo oko 380.000 kuna na računu te 14.000 na blagajničkom mjestu. Tu se određena nespremnost kod komunikacije članstva i predsjednika Štampara, te je predsjedavajući Vladimir Horvat intervenirao i držao nadzor nad održavanjem skupštine.

Zdravko Dvanajščak je predložilo kako bi doboro bilo razdjeliti poslovanje oko Urbanovoga uz ono o poslovanju samo za potrebe društva.

Horvat je prvi pitao kako stoje stvari glede nove boce za pušipel, na što je David Štampar više sebi u bradu nego za druge kazao kako je boca trebala biti gotova do 15. ožujka 2018., no došlo do problema u tvornici Wetropack Straža, te kako će po nanjovijim informacijama boce biti gotove do 1. svibnja 2018. godine, što je vinare rasrdilo.

Po njima, to je prekasno za u njih staviti vino za ovogodišnje Urbanovo. Štampar je kazao kako je društvo prema Wetropacku ispunilo sve obveze, te se nada kako će boce biti gotove, makar i u Italiji, gdje švicarski koncern ima dio proizvodnje.

U planu za 2018. godinu Štampar predlaže nastavak projekta pušipel skupa s Međimurskom županijom i Agronomskim fakultetom u Zagrebu, naglaskom na novu bocu i etiketu s oznakom Međimurska kvalieta, te sprovoditi aktivnosti kao i do sada.

Očekuje prihode u iznosu od 419.580 kuna, a najviše od pomoći Međimurske županije, Općine Štrigove, marketinškim poslovima te članarinom, za koju je kazao kako se mora povećati što je izazvalo rasprave među članstvom.

Štampar je kazao kako bi članarina za iduću godinu trebala iznositi 1000 kuna po članu, na što su reagirali, Naprta, Kunčić, Horvat i drugi, pitavši što je razlog povećanja članarine za 100 posto (do sada je članarina 500 kuna).

Dosta je u odgovorima neodređen bio mlađi Štampar, a moglo se iščitati kako se povećanjem članarine želi napraviti reda među članstvom. Predsjedavajući Horvat je naložio Upravnom odboru da sve glede članarine dobro proradi i uputi na slijedeću skupštinu društva.

U ime Nadzornog odbora izvješće je podnio Bojan Štampar, rekavši kako je poslovanje društva bilo u skladu sa zakonom i propisima.

Za deset godina nas neće biti

Puno se govorilo o ‘zlatnoj žutici’ bolesti koja sve snažnije napada vinograde, a vinari to pripisuju zapuštenosti i neuređenosti mnogih vinograda i voćnjaka u kojima se liježe ‘američki slavuj’ glavni prenositelj bolesti, te traže od nadležnih da krenu u strožu borbu vlasnicima tih uzroka zla.

Bojan Štampar je kazao kako općina ne djeluje u skladu sa zakonima i ne kažnjava vlasnike zapuštenih parcela, a ima mehanizme, te je pitao donačelnika Kovačića, koliko je općina kazni ispisala ili naplatila od onih koji neodržavaju vinograde, a mogli bi.

Dodao je Štampar stariji, kako je agronom Milorad Šubić rekao, ako se ne poduzmu konkretne mjere, za deset godina Međimurje može ostati bez vinograda.

Alojz Tomašić situaciju ocjenjuje alarmantom i poziva općinu, županiju i državu da zaštite svoje građane.

‘Danas je svečanost jer je skupština Hortusa, a pogledajte kako izgledamo, kao na karminama. A sve zbog zlatne žutice, odnosno onih koji ne održavaju svoje posjede i omogućuju širenje bolesti.

Pitam sve nas, neće li se dogoditi za 10 godina, da nećemo imati svoju Godišnju skupštinu, jer nećemo imati vinograde i o čemu razgovarati’, jasan je bio Boris Novak.

Skupštini su nazočili Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana i Damir Kovačić, zamjenik načelnika Općine Štrigova, koji su pohvalili rad udruge i obećali davati podršku u granicama svojih mogućnosti i novih zakonskih odredbi koje baš ne idu u korist i prilog svekolike pomoći.

Najavljeno je i ovogodišnje Urbanovo s središnjim terminom od 18. do 20. svibnja, uz mnoge novitete u svim segmentima.

Prvo je na redu veliko i cijenjeno te posebno stručno ocjenjivanje vina, što provodi Općina Štrigova na čijoj web stranici se vidi sve što treba vinar učiniti kako bi mu vino dospjelo pred Stručno povjerenstvo, a potom se okitilo i kolajnama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije