SPALJIVANJE OTPADA Mještani Pribislavca vape za pomoći

Općina Pribislavec već se niz godina suočava s problemom spaljivanja otpada. Mještani, policija i djelatnici općinske uprave nakon mnogih poduzetih mjera osjećaju se bespomoćno i pitaju kada i tko će tome stati na kraj.

Djelatnici općinske uprave Pribislavec u suradnji s Policijskom postajom Čakovec od jutra su na terenu. Ovaj je problem prisutan tijekom cijele godine te svaki dan stižu nove dojave i kontaktiraju se nadležne organizacije.



– Održali smo brojne sastanke usmjerene na problem, ali nažalost sami nemamo dovoljno jak utjecaj. Ono što nam preostaje nakon što nas mještani osobno kontaktiraju jest to da zatražimo pomoć hitnih službi, rekao je zamjenik načelnice Krunoslav Kamenić.

Problematično ponašanje najviše osjećaju domaćinstva uz rubne dijelove naselja u kojem žive Romi. Ono što građani žele jest miran suživot, sigurnost vlastite imovine i mogućnost da u proljeće otvore svoje prozore, što je zbog dima potpuno nemoguće.

– Općina Pribislavec u zadnjih je osam godina imala mnogo edukacija, zborova mještana, radnih sastanaka i intervencija mjerodavnih institucija. O problemu smo kontaktirali saborski odbor, predsjednika sabora, predsjednika vlade i ministre koji su pritom zaduženi, ali nemamo nikakve povratne informacije, dodala je načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić.

Mnogi su djelatnici, u pokušaju zaustavljanja uništenja tuđe imovine, više puta napadnuti od strane pripadnika romske nacionalne manjine.

– Nedavno smo od građana romske nacionalne manjine primili poziv upozorenja. Spremalo se još jedno paljenje velike količine otpada. Do trenutka kada smo s policijom stigli na mjesto događaja otpad su zapalili maloljetnici, a krivca za sakupljanje otpada više nije bilo, ispričao je komunalni redar Mladen Braniša.

Općina svake godine izdvaja približno 30.000 kuna kako bi zakonski zbrinula štetu.

– U rješavanju problema s romskom nacionalnom manjinom najčešće mi kao općinska tijela ostajemo sami i na nama se lome koplja. Zakoni nisu uređeni kako bi trebali biti, a dok to ne će biti riješeno problem će postojati, dodao je pročelnik Vladimir Brozović.



Romska nacionalna manjina nije direktno pod ingerencijom lokalne jedinice već države, stoga smatraju da pomoć treba pristići i od viših tijela.

– Mi izlazimo na svaku dojavu, a najveća žalost je ta što su počinitelji često djeca odnosno maloljetnici koji ne odgovaraju za sebe. Treba gledati pozadinu i usmjeriti pozornost i na kriv odgoj, istaknuo je načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević.



Djelatnici Općine Pribislavec pogrešnim smatraju raspored financijske potpore koje dobivaju te predlažu izmjene.

Mještani Pribislavca željeli bi izaći sa svojom pričom, ali za potrebe izjave ostat će anonimni.

– Svakog smo dana izloženi dimu, neizdržljivom smradu i šteti koju paljenje otpada ostavlja na tuđim imanjima i okolici. Pravo je pitanje što sve oni zapravo pale da to toliko smrdi.



– Problem postoji i on je konstantno prisutan u Pribislavcu. Smeće se spaljuje skoro svaki dan. Ovdje se radi o klasičnoj priči gdje se nitko ne želi uhvatiti u koštac sa time jer se radi o romskoj populaciji.

– Naša je kuća orijetirana prema naselju gdje živi romska nacionalna manjina te iz prve ruke vidimo što se tamo događa i izloženi smo neugodnim kontaktima koje nam priušte svaki dan.

– Njihovo se ponašanje otelo kontroli, a nitko im ništa ne može. Mi, mještani Pribislavca, smo u usporedbi s njima manjina za koju se nitko ne brine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije