SANDRA HERMAN otkriva zašto neki umirovljenici nisu dobili bonove za Uskrs

Pisali smo o slučaju čakovečke umirovljenice koja nam se na Veliku subotu požalila kako do toga dana nije dobila bon na kojeg je stekla pravo od strane Međimurske županije.

>>> USKRS JE TU ‘Gdje mi je umirovljenički bon od Međimurske županije?’

– Mislila sam kako ću ga moći tijekom dana realizirati, no od njega niti ‘b’, prokomentirala nam je, navevši kako joj je mirovina tek 1.100 kuna.

Zdušno je pozdravila odluku Međimurske županije da u blagdansko vrijeme pomogne svim međimurskim umirovljenicima čiji ukupni iznos mirovina iznosi 1.500,00 kuna i manje. Kako je pritom naglašeno, isplata ovih jednokratnih potpora obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Međimursku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te se odnosi isključivo na one kojima je ta mirovina jedini vid primanja.

Što se dogodilo i gdje je zapelo upitali smo u Međimurskoj županiji. Opširan odgovor poslala nam je Sandra Herman, zamjenica međimurskog župana.

Podjelom Uskrsnica, u vidu vrijednosnih bonova, Međimurska županija imala je samo jedan jedini cilj, a taj je bio barem malo uljepšati Uskrsne blagdane našim umirovljenicima s izuzetno niskim mirovinama. Tako je u proračunu Međimurske županije za 2018.godinu, uz sva ostala socijalna izdvajanja, predviđeno 500.000,00 kuna za isplatu Uskrsnica umirovljenicima. Budući da Međimurska županija broji više od 20 000 umirovljenika bilo je potrebno odrediti kriterije za dodjelu istih.

Kako smo se vodili činjenicom da se Uskrsnice dodjele umirovljenicima s najnižim mirovinama zatražili smo službene podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Uvidom u dostavljene podatke stručne službe Međimurske županije uočile su određene “nepravilnosti” te smo u tri navrata tražili nove podatke sa striktnim uputama da se iz popisa izuzmu korisnici koji su uključeni primjenom međunarodnih ugovora (inozemne mirovine) te korisnici koji su umirovljeni ali su trenutno u radnom odnosu na temelju određenih ugovora.

Temeljem posljednjeg, “pročišćenog” službenog popisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odlučeno je da se umirovljenicima s prosjekom mirovine do 500,00kn dodijeli vrijednosni bon u iznosu od 220,00 kuna, a umirovljenicima s prosjekom mirovine do 1.500,00 kuna vrijednosni bon u iznosu od 110,00 kuna.

Još jednom napominjemo, da su bonovi u skladu s navedenim cenzusima dodijeljeni isključivo temeljem službenog popisa dostavljenog od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s kojeg su, na službeni zahtjev Međimurske županije, trebali biti izuzeti korisnici mirovina primjenom međunarodnih ugovora te korisnici mirovina koji su trenutno u radnom odnosu temeljem određenih ugovora.

Izuzetno nam je žao svih naših umirovljenih Međimurki i Međimuraca, koji su uoči Uskrsnih blagdana, isključivo pogreškom državne administracije, ostali zakinuti za ono malo radosti koji smo im odlučili pokloniti te ćemo u narednom razdoblju nanesenu im nepravdu ispraviti – napisala je Sandra Herman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije