ŽIVJETI ZDRAVO U centru Čakovca naučite sve o zaštiti vlastitog zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježit će se u petak, 6. travnja na Trgu Republike u Čakovcu od 10 do 12 sati s javno zdravstvenom akcijom pod nazivom ‘Zdravlje za sve – informirajte se, donesite odluku i živite zdravo!’.

Akciju zajedno organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, uz suorganizaciju Gradskog društva Crveni Križ Čakovec. Ovogodišnja je tema “Zdravlje za sve, odnosno zdravstvena zaštita za sve” (Health for all – Universal Health Coverage).

Detalje događaja iznijeli su: ravnateljica zavoda Marina Payerl-Pal, koordinatorica projekta “Živjeti zdravo” za Međimursku županiju Renata Kutnjak, koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” za Grad Čakovec Tomica Jakopec te referent za socijalne i zdravstvene poslove u Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec Antonio Gužvinec.

– Ove godine u akciju uključit će se Hrvatska Gorska služba spašavanja i Udruga djece oboljele od dijabetesa “Međimurski slatkiši” i njihovi roditelji koji će predstaviti svoje djelovanje. Akcijom želimo potaknuti stanovništvo da više brinu o vlastitom zdravlju, nauče što više i to znanje primjene u svakodnevnom životu, rekla je koordinatorica projekta Renata Kutnjak Kiš.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije, čime se na globalnoj razini želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema s ciljem poticanja pojedinaca te društva u cjelini na poduzimanje različitih aktivnosti koje će rezultirati boljim zdravljem pojedinaca i cijele nacije.

Zainteresirane će osobe moći provjeriti pokazatelje uhranjenosti (tjelesna težina, opseg struka i bokova, ITM) te procijeniti svoj rizik za tip II šećerne bolesti (putem popunjavanja upitnika).



Gradsko društvo Crvenog Križa Čakovec će u akciju uključiti Volonterske interventne timove mladih (20 srednjoškolaca iz Srednje škole Čakovec) koji djeluju u sklopu projekta “Za zajednicu-volonterski interventni timovi” čiji je voditelj Margareta Mihalic iz ACT grupe. Oni će provoditi mjerenje krvnog tlaka, određivanje šećera u kapilarnoj krvi te radionice oživljavanja uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora.

Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca će u Perivoju Zrinskih organizirati aktivnost “Volonteri u parku”, u kojoj će se predstaviti različiti sportaši, koji će motivirati sudionike akcije (posebno djecu predškolske dobi, ali i starije osobe) da se uključe u aktivnosti koje će pripremiti za tu prigodu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije