SELNICA Slovenski redatelj govorio o partizanima i ustašama

Slovenski redatelj Roman Leljak, već je drugi put u nekoliko mjeseci posjetio Selnicu. Ovaj put razlog posjete bio je prikazivanje njegovog dokumentarnog filma ‘Maribor, najveće stratište Hrvata’.

Film se prikazao u petak, 23. veljače 2018., u dvorani društvenog doma u Selnici. Dokumentarni film govori o jugokomunističkom zločinu nad Hrvatima u Teznom kraj Maribora. Leljak je napisao i istoimenu knjigu. Oboje su napravljeni samo temeljem arhivske građe koju je dobio u vojnom arhivu u Beogradu.

Pronašli su dokumente partizaniskih postrojbi, partizanskog glavnog štaba Hrvatske i partizanskog general štaba tadašnje JNA. Dokumenti nedvosmisleno ukazuju na odgovorne i tko je rukovodio s ratnim zarobljenicima, koliko je tih zarobljenika bilo na križnom putu. Istraživanjem je došao do broja od 444.426 zarobljenika. Film donosi izjave partizantskih komandanata i generala i likvidatora o tome kako se ubijalo. Prema njihovim izjavama u Mariboru je ubijeno 30.000 Hrvata.

Nakon prikazivanja filma, Roman Leljak je održao kratko predavanje. Objasnio je kako se do danas gotovo svaki narod u Europi pobrinuo se za svoje mrtve iz Drugoga svjetskog rata osim Hrvatske i Slovenije koje nisu uredile grobove svojih mrtvih. Napomenuo je da je Tezenska šuma u Teznom kraj Maribora najveće stratište Hrvata i da nikad u povijesti Hrvatske nije bilo na jednom mjestu toliko mrtvih koliko ondje.

Na stratištu i danas nema nikakvo spomen obilježje niti jedan križ. Upozorio je i na planove da se planira posjeći Tezenska šuma te stratište pretvoriti u u poljoprivredna zemljišta čime će neobilježeni grobovi 30 000 Hrvata biti preorani i na njima posijana pšenica i kukuruz.

Uz to je i najavio kako radi na novom filmu o Jasenovcu. Rekao je kako u posjedu ima više od milijun stranica dokumenata iz arhiva kojima će javnosti prikazati istinu o Jasenovcu. Uz film, planira i otvaranje web stranice na kojoj će svi dokumenti biti dostupni javnosti, pošto se u Hrvatskoj još nisu otvorili državni arhivi, baš iz straha da se ne sazna istina.

Kako je Leljak dobar prijatelj s načelnikom Selnice, Ervinom Vičevićem, tako će se suradnja i nastaviti, a mještane iz Selnice, gospodin Leljak će u narednim mjesecima, kad završi s projektom Jasenovac, ponovo posjetiti i prikazati povijesnu istinu, javlja selnica.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije