STIŽE dugonajavljivani hladni val, evo do kada bi mogao potrajati

Stiže dugonajavljivani hladni val koji može djelovati na zdravlje, a koji će potrajati do početka ožujka. U nedjelju će temperatura zraka biti relativno niska diljem Hrvatske, najniža na kopnu uglavnom od -10 do -5 stupnjeva, u gorju i niža, a Jadranu između -3 i 2 stupnjeva, pri čemu će u Dalmaciji najniže vrijednosti biti navečer, najviše – ujutro.

Osim pada temperature, ponegdje će padati i snijeg, i to ne samo u unutrašnjosti nego i na Jadranu. Snježni pokrivač najvjerojatnije će biti tanak, no i takav može stvarati probleme. A nevolje će do utorka biti i zbog jake, često i olujne bure, pa i s orkanskim udarima.

U istočnoj će Hrvatskoj prevladavati oblačno. Sunčana su razdoblja prijepodne moguća uglavnom u Podravini, a malo snijega će vjerojatno pasti u Posavini.

Temperatura će zraka tijekom dana biti uglavnom od -6 do -2 stupnja, uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočnjak. Relativno vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, uz moguća sunčana razdoblja uglavnom u Međimurju i Podravini, a malo snijega može pasti većinom oko Save i južnije. Temperatura zraka od -8 do -4 stupnjeva.

U gorskim područjima još hladnije uz povremen snijeg mjestimice. Negativnih vrijednosti temperature bit će ujutro i na sjevernom Jadranu, a danju će temperatura biti uglavnom od 0 do 3 stupnja. Puhat će sjeveroistočnjak, na moru bura, i dalje jaka i olujna, ponegdje s orkanskim udarima, pri čemu mjestimice vjetar može donijeti snijeg i na obalu.

Jake i olujne bure bit će i u Dalmaciji, uz pad temperature tijekom dana pa će jutro biti najtopliji dio nedjelje. Pritom će biti i povremene oborine, najprije kiše, zatim i snijega, i to ne samo u unutrašnjosti Dalmacije nego i ponegdje na obali i otocima.

Snijega će uz kišu biti i na jugu Hrvatske, posebice u unutrašnjosti. Jutro će biti toplije od poslijepodneva, a osjećaj hladnoće pojačavat će umjerena i jaka bura, na udare mjestimice i olujna, uz koju će more biti valovito i jače valovito.

Do četvrtka još hladnije

Vrlo hladno zadržat će se do četvrtka, u ponedjeljak još uz jak sjeveroistočni vjetar. Povremenog će snijega biti u ponedjeljak i vjerojatno četvrtak, a u utorak većinom samo u gorju.

Sredinom tjedna prolazno razvedravanje, uz još hladnije noći i jutra, tijekom kojih se najniža temperatura može spustiti i na oko -20 stupnjeva. Prema kraju tjedna očekuje se porast temperature i topljenje snijega, a mjestimice je moguća i kiša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije