DOSTI ‘Za bolji život II’ – Uloga osobne asistencije kroz oči koordinatorice

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije kroz projekt ‘Za bolji život II’ osigurava uslugu osobne asistencije za 16 članova s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

U sklopu projekta kao koordinator na projektu i socijalna radnica Društva redovito posjećujem korisnike usluge osobne asistencije te kroz praćenje i superviziju osobnih asistenata posredujem u interakcijama između osobnog asistenta i njegovog korisnika, kako ne bi došlo do konflikta i međusobnog iskorištavanja odnosa.

No umjesto toga nailazim na pozitivna iskustva kako od strane osobnog asistenta, tako i od strane korisnika. Povratne informacije s njihove strane pune su pozitivnih emocija i zahvalnosti.

Osobni asistent je korisnikova ‘produžena ruka’, pomaže osobi s invaliditetom obaviti poslove koje zbog prirode oštećenja ne može obaviti sama.

Obitelji korisnika kao i sami korisnici, kažu da su se od kada je osobni asistent dio njihove obitelji preporodili. Kako ulaskom u život korisnika osobni asistent ulazi i u najintimnije sfere njegovog obiteljskog života, asistent na neki način postaje i članom te obitelji.

Stječe se određena doza obostranog povjerenja, asistent postaje veliki oslonac u životu svog korisnika.

Kroz individualizirani pristup pružanja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom omogućuje se samostalniji život i veća uključenost u zajednicu.

Projekt ‘Za bolji život II’ financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije