DOSTI

RADIONICA: “Kako se nositi sa stresom na poslu?”

Dana 07. lipnja 2019. godine u prostorijama Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije održan je supervizijski sastanak i radionica na temu: "Kako se nositi sa stresom na poslu?" pod vodstvom socijalne radnice Josipe Golubić

Radionica je održana u sklopu projekta “ŽELIM-POMOĆ DIJELIM” kojim se pruža usluga pomoći u kući za ukupno 111 korisnika diljem Međimurske županije. Korisnici su starije osobe, osobe s invaliditetom i ostale osobe u nepovoljnom položaju. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u ukupnoj vrijednosti od 4.200.239,04 kn.

Radionici su prisustvovale ukupno 24 žene koje pružaju uslugu pomoći u kući krajnjim korisnicima. Zaposlene žene podjelile su svoja iskustva suočavanja sa stresnim situacijama na poslu, ali i načinima kojima ih nastoje riješiti. Upoznate su sa strategijama suočavanja sa stresom te sa asertivnom komunikacijom.  S obzirom na prirodu posla koji obavljaju i na to da svaki korisnik zahtjeva zaseban pristup, potrebno im je mnogo razumijevanja i strpljenja u odnosu prema korisnicima. Iznimno je važno da prepoznaju izvore stresa sa kojima se susreću, nauče izraziti vlastito mišljenje, osjećaje i stavove bez kršenja prava osoba s invaliditetom i drugih osoba u potrebi.

Za kraj, socijalna radnica upoznala ih je sa pričom pod nazivom “Jeste li mrkva, jaje ili zrno kave?” Stresne situacije mogu nepovoljno utjecati na neke osobe, kao što kuhanje utječe na ove namirnice. Naime, ako smo kao mrkva, iz teške situacije ćemo izaći fleksibilniji ili ćemo se pretvoriti u slabiće. Ako smo kao jaje, postat ćemo jači i otporniji ili pesimistični. Ako pak smo kao zrno kave, rast ćemo u iskustvu te svijet oko sebe učiniti boljim. Zaposlenicama pomoći u kući dano je na razmišljanje u kojoj od tih namirnica se pronalaze.

Održana radionica pomogla je zaposlenim ženama da postanu snažnije i da se lakše nose sa stresnim sitacijama.

Najnovije