VIDEO I FOTO 54. Međimurski fašnik: Čakovec preplavile maškare

>> 54. Međimurski fašnik u Čakovcu (Nedjelja, 11.2.2018.)

U organizaciji Turističke zajednice Grada Čakovca ove je nedjelje održan tradicijski fašnik. Međunarodnog je karaktera pa su ulice Čakovca uveseljavale maske 25 grupa, uz goste iz Slovenije i drugih krajeva Hrvatske. Uživajući u sunčanom danu, proslavljen je odličan kraj 54. Međimurskog fašnika.

>>> FOTOGALERIJA 54. Međimurski fašnik u Čakovcu

Ponovno se u Čakovcu moglo vidjeti na koji su se način nekada ljudi maskirali u Međimurju i ovom dijelu Europe te kako je fašnik obilježavao kraj zime. Prema običaju, tradicijske maske poput Lafri, Kurenti, Lampa, Selničkih pikača i Krampusa za koje se vjerovalo da štite od nadnaravnih sila i vremenskih nepogoda, često plaše najmlađe, ali glavna su atrakcija već desetljećima.

Svake godine maske su sve kreativnije i prilagođenije aktualnim događanjima, no najčešće su one iz bajki, crtića, svijeta zabave te starih priča. Prateći povorku uz mnogo glazbe, plesa, osmijeha i veselja sve su se maškare okupile na Trgu Republike gdje su se grupe predstavile, a voditelji humorom zabavljali publiku.

Vrhunac fašničkih običaja kao i uvijek paljenje je Fašnika, glavnog krivca za sve probleme tijekom posljednjih godinu dana. U prepunom gradu, voditeljica Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek rekla nam je kako komisija već radi na izboru najbolje maskirane grupe te da će se zabava nastaviti u fašničkom šatoru na Trgu Republike uz proglašenje i podjelu nagrada sponzora poduzeća Metss Čakovec i Magma Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije