VIDEO Priča iz Nedelišća: Cekeri se vraćaju u modu!

Ako vam je dosadilo stalno kupovati plastične vrećice, preporučujemo da se vratite tradiciji i nabavite si lijep dugotrajni ceker. U Nedelišću smo posjetili žene koje ih izrađuju i tvrde: Cekeri se vraćaju u modu, javlja HRT.

Kako se od lista kukuruza, ili, kako bi se reklo po domaći, luščinja pletu cekeri, samo za gledatelje emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’ pokazale žene iz Nedelišća.

Rade to čitav život, od djetinjstva. Dušanka Medved iz Udruge žena Nedelišće kaže: – U Nedelišću se to radi već godinama, 60 godina sigurno. Ja sam se naučila od ranog djetinjstva, svi smo doma pleli, nekad su se školovala djeca i gradile su se kuće. Ili je samo tata radil, mama je plela cekere, odgajala djecu. Onda smo po doma pleli, družili sa susjedima. Sijali smo lijepo kuruzo za kvalitetno luščinje. Bili smo sretni ak je luščinje lepo.

Nekada je izrada cekera bila unosan posao. Žene iz Nedelišća prisjećaju se kako su ih prodavale, kako su se snalazile i putovale, ali i problema sa zakonom kojih je katkad bilo. Danas se cekeri prodaju na drukčije načine. Posjećuju sajmove, oglašavaju se na internetu. Vremena su druga, ali način izrade je isti.

Vrijedne žene priznaju da je posao mukotrpan. Prsti im stradaju, a jedini su im alat kalup, škare i dobra volja.

– Mislim da treba oko deset klipova, ak nema puno pirnatoga. A vremenski do dva sata. Ipak, treba stavit čavle, osnove, nit, obrubit i bobice ili uzorak kojega želite, kaže Tereza Pintarić.

Veliki, mali, četvrtasti, okrugli. Cekeri mogu biti kakvi vam god padnu na pamet. Katarina plete malo veći ceker, za što će trebati cijela košara kukuruza.

– Ovaj veliki kojeg delam je za pive, dućan, za grad, plac. Čudo i čudo ga treba plesti, objašnjava Katarina Posavec.

Kako bi cekeri bili šareniji i ljepši, često se koriste i boje za tkaninu. Kvalitetni, dugotrajni i lijepi. Prosječna cijena velikog cekera manja je od 100 kuna, pa se usuđujemo reći i prilično jeftini.

– Svaki naš rad je unikat, nema jednakih. I to nam je zadovoljstvo. Prodati ih, ali i pokloniti, poručuju pletilje iz Nedelišća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije