U CRKVI sv. Nikole biskupa služena sveta misa za uspješnu vinogradarsku sezonu

U crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu od 1773. godine nalaze se moći sv. Vinka, đakona i mučenika, zaštitnika vinograda i vinogradara. Stoga se uz blagdan sv. Vinka – 22. siječnja već niz godina vinogradari Međimurja upravo u Čakovcu okupljaju na proslavu njegova blagdana i molitvu za blagoslov i uspjeh u vinogradarskom poslu.

Novi susret vinogradara i franjevaca u čakovečkoj župnoj crkvi okupio je velik broj vjernika, vinogradara, domaćine iz Kluba “Vinoljub” Međimurje sa sjedištem u Nedelišću, a na čelu s predsjednikom Milivojem Kossijem, zatim članove Udruge Hortus Croatiae predvođene predsjednikom Davidom Štamparom, a podršku vinarima i ovog je puta svojim prisustvom dao župan Međimurske županije Matija Posavec.

Misno slavlje poslužilo je kao svojevrsna zahvala vinara i vinogradara na dobrom urodu i plodovima vinograda, a predvodio ga je fra Ivan Crnković uz gvardijana Franjevačkog samostana Čakovec Željka Železnjaka.

– Vino je uvijek simbol zahvalnosti i slavlja. Isus je opisao ljepotu neba koristeći se slikom Gospe, slikom slavlja, ali onda i slikom vina, rekao je fra Ivan te istaknuo da vinare moli da uz svoj rad ne zaborave na molitvu Bogu da blagoslovi njihovo djelo kako bi se na kraju vinogradarske sezone radovali radu svojih ruku u obilnoj berbi u svom ‘hrvatskom cvetnjaku’.

Fra Crnković pritom je blagoslovio svaki urod i alat kojim se oni koriste te dodao da je vinograd narod Božji, dok je Bog trs, a svi mi njegova loza.

Nakon svete mise uslijedilo je kraće druženje na kojem su vinari priredili degustaciju svojih vrhunskih vina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije