PREPORUKE za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u Međimurju

Na temelju Uredbe Vlade Republike Hrvatske o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izradi i uzimanju u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku (Narodne novine broj 93 iz 2010. godine), regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uz koordinaciju od strane Središnjeg ureda, proveli su analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izradili preporuke za obrazovnu upisnu politiku.

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

Na temelju relativnog položaja pojedinih zvanja u prethodnom razdoblju napravljena je prognoza njihovog položaja u budućnosti. Osim toga, u obzir su uzeti strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađene su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Pri tome su u obzir uzeti i podaci o broju već upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe.

Analize, prognoze i preporuke izrađene su na razini lokalnih tržišta rada kako su ih odredili regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Lokalna tržišta rada uglavnom su županije, ali mogu biti i dijelovi županija, te pojedinačni gradovi ili općine. Preporuke se odnose ne samo na upis, već i na stipendiranje učenika i studenata.

Budući da se neki obrazovni programi ne provode na području nekih lokalnih tržišta rada, preporuke se u njihovom slučaju odnose samo na stipendiranje učenika i studenata koji pohađaju takve programe na drugim područjima. Programi koji se ne provode na području lokalnog tržišta rada označeni su zvjezdicom (*). Prilikom izrade ovogodišnjih preporuka regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pregledali su i uzeli u obzir promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine.

Donosimo preporuke HZZ-a za Međimursku županiju:

1. Obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata

Trogodišnji srednjoškolski: Zidar/zidarica Stolar/stolarica Tesar/tesarica Obućar/obućarka Armirač/armiračica Keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica Ličilac-soboslikar/ličiteljica-soboslikarica Bravar/bravarica CNC operater / CNC operaterka Strojobravar/strojobravarica Instalater grijanja i klimatizacije / instalaterka grijanja i klimatizacije Konobar/konobarica Vozač motornog vozila / vozačica motornog vozila Limar/limarica Autolakirer/autolakirerica Krojač/krojačica Fasader/fasaderka* Elektroinstalater/elektroinstalterka Autoelektričar/autoelektričarka Tokar/tokarica Monter suhe gradnje / monterka suhe gradnje Mesar/mesarica Pekar/pekarica 49

Četverogodišnji srednjoškolski: Medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege Obućarski tehničar / obućarska tehničarka* Stručni studij Strojarstvo* Obućarska tehnologija* Radna terapija* Sveučilišni studij Medicina* Strojarstvo* Elektrotehnika* Građevinarstvo* Računarstvo* Matematika* Fizika* Anglistika* Germanistika* Farmacija* Rehabilitacija* Logopedija* Psihologija*

2. Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata

Trogodišnji srednjoškolski – Četverogodišnji srednjoškolski Poljoprivredni tehničar / poljoprivredna tehničarka Ekonomist/ekonomistica Upravni referent / upravna referentica Hotelijersko-turistički tehničar / hotelijersko-turistička tehničarka Turističko-hotelijerski komercijalist / turističko-hotelijerska komercijalistica Likovna umjetnost i dizajn Medijski tehničar / medijska tehničarka Tehničar cestovnog prometa / tehničarka cestovnog prometa Tehničar za računalstvo / tehničarka za računalstvo

Stručni studij Ekonomija* Menadžement turizma i sporta

Sveučilišni studij Ekonomija* Učiteljski studij

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije