REAKCIJA Župnik Markač ‘Naša misija je plemenita, nije sve u novcu’

Korisnike Dnevnog boravka Dr. Antun Bogdan Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu u utorak, 8. siječnja su posjetili ministranti župe Sveta Marija, a s njima i njihov župnik vlč. Pavao Markač, a o čemu smo pisali toga dana.

>>> FOTO Ministranti iz Svete Marije darovali dio novca od blagoslova kuća

To su posjeti koji se događaju pri kraju božićno-novogodišnjih blagdana, a župnik Markač je jedini iz Međimurja koji s izaslanstvom ministranata svoje župe se već niz godina dolazi susresti s mladim korisnicima te ustanove. Na tom humanom putu sve te godine ih prati autor ovog priloga.

Ministranti izdvajaju dio svoga novca koji su zaradili kod blagoslova kuća poslije spomenutih blagdana, a dio novca osobno daruje i sam svećenik. Razlog ovog priloga bio je razgovor s vlč. Markačem iz kojeg se nazire nezadovoljstvo zbog spoznaje kako se u javnost iznosi samo suma novaca koja je tom prilikom darovana ustanovi.

– Je, točno je da je i ona važna, ali daleko važnija je činjenica kako ja ovamo dovodim djecu kako bi uvidjela koliko je život lijep, nasuprot onih njihovih vršnjaka koje život nije niti pazio, a još manje mazio, dolazimo zbog onih koji su ovdje zbog poteškoća u razvoju uzrokovanih cerebralnom paralizom i drugih viševrsnih razvojnih teškoća, ističe vlč. Markač.

Ti štićenici žive drugačiji život od svojih vršnjaka. Dovodi ih ovamo kako bi ministranti upoznali i onu djecu i mlade koji su trajno vezani uz invalidska kolica i koji su zakinuti govornom komunikacijom. Isto tako mladi dolaze iz različitih skupina koja se upoznaje s radom te ustanove i svakodnevnim aktivnostima koje za korisnike priređuju djelatnici i volonteri tijekom njihova dnevnog boravka.

Župnik Markač radostan je i ponosan zbog svojih župnih ministranata. Naime, posjet svetomarskog župnika, dugogodišnjeg dobročinitelja i prijatelja ove ustanove je prigoda i za božićno-novogodišnji blagoslov kojem nazoče djelatnici, korisnici i volonteri, kako bi svi zajedno zamolili i primili Božji blagoslov za sve što je pred njima u svakodnevnom životu.

Nakon mise gosti iz Svete Marije zadržavaju su se na druženju te se upoznaju s radom ustanove. Prijašnjih je godina voditeljica Katarina Hoblaj prigodnim je riječima i zahvalnicama na novčanim darovima i znakovima pažnje zahvalila župniku i njegovim ministrantima, danas to čini Kristina Novaković, nova voditeljica.

Govore im kako je svaki njihov dolazak jedan novi duhovni doživljaj za sve njih i svjedočanstvo dobrote i ljubavi koji ne slabe, nego se jačaju i povećavaju dijeljenjem sa slabijima i potrebitima.

Velečasni Markač nam je rekao kako je preporuka biskupa mons. Josipa Mrzljaka međimurskim svećenicima da za ovu ustanovu godišnje izdvoje 500 kuna i oni to čine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije