DAVOR BALAŽIN donosi zabavne i edukativne sadržaje najmlađoj RTL-ovoj publici

Davor Balažin (27) iz Svete Marije široj je javnosti poznat kao televizijski voditelj na specijaliziranom dječjem kanalu RTL Kockica.

Osim što svojom pojavom uveseljava mališane i nudi im edukativne teme primjerene njihovom uzrastu, uključen je i u produkcijski dio, osmišljavanje projekata, pisanje scenarija, snimanje i montaže videa.

Od strojarstva do medija

Davor je nakon srednjoškolskog obrazovanja svoj daljnji put vidio u nečemu potpuno drugačijem od novinarstva pa je želio upisati studij zrakoplovstva.

– Budući da nisam imao savršeni vid nužan za pilota, nisam mogao nastaviti školovanje u tom pravcu pa sam odlučio upisati studij strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Zagrebu. Tijekom studentskih dana počeo sam bolje shvaćati što znači imati odgovornost. Nitko te ne kontrolira tako da je u tvojim rukama kako ćeš koristiti vrijeme – prisjeća se Davor.

Kako bi nadopunio svoj studentski džeparac, osim što je koristio vrijeme za učenje, radio je i putem studentskog ugovora ni ne sanjajući da će slučajan angažman u medijima promijeniti smjer njegove karijere.

– Počeo sam raditi na trećoj sezoni projekta “Hrvatska traži zvijezdu” na poziciji runnera. To je početna pozicija za nekog tko kreće s radom u produkciji. Projekt je trajao dva mjeseca nakon čeka sam bio pozvan na razgovor i ponuđen mi je posao na projektu “Krv nije voda” koji je bio u izradi. Tamo sam radio kao asistent na terenu. Brinuo sam da smo na lokaciji za snimanje u pravo vrijeme, da snimanje teče po planu i da imamo sve potrebne rekvizite koji su nam trebali taj dan. Nakon završetka tog projekta, prebacio sam se na snimanje reklama – govori nam Davor.

Kako bi bio što bolji u svome tada još uvijek studentskom poslu, poradio je na svojim glumačkim vještinama i u periodu od nekoliko mjeseci snimio pet reklama i jednu kratku scenu u seriji “Tajne”.

Upravo je tada saznao da se održava audicija za televizijskog voditelja dječjeg kanala. Otišao je na audiciju, no odgovora nije bilo pa je počeo raditi kao asistent redatelju na snimanju serije “Tajne”.

Nekoliko tjedana kasnije saznao je da je oduševio na audiciji i potpisao je ugovor za radno mjesto voditelja novog programa.

Izazovi svladavanja voditeljskog posla

Kako sam nije pohađao studij novinarstva nego strojarstva, priznaje da mu u početku nije bilo lako snaći se u novim vodama, što je ujedno i najveći izazov s kojim se susreo u dosadašnjoj karijeri.

– Morao sam raditi na govornim vježbama, kao i na tome kako pobijediti tremu te biti opušten i što prirodniji pred kamerom. Iznositi nešto direktno u kameru nije isto kao kada pred sobom imaš sugovornika. Savjet koji mi je jako pomogao bio je taj da jednostavno zamislim nekoga kome želim prenijeti određeni tekst. S vremenom je sve postalo lakše i danas zaista uživam u poslu – priznaje Davor.

Osim toga, morao se suočiti i s time da ga na malim ekranima gledaju ljudi diljem Hrvatske.

– Nije mi bilo baš ugodno kada bih razmišljao o tome da svaku grešku koju napravim na TV-u sada može vidjeti cijela Hrvatska. Pomirio sam se s time da će greške biti neizbježne te da će s uloženim trudom i vremenom doći i iskustvo te da će tada biti lakše – prisjeća se Davor.

Tako je i bilo te je danas jedno od najdražih televizijskih lica djece diljem Hrvatske. Da bi došao do toga, morao je ne samo svladati umijeće vođenja, nego i znati kako se približiti djeci, što je njemu došlo sasvim prirodno.

– Izazovnije mi je bilo savladati tehnički dio i pristup kameri nego se približiti djeci. Nekako mi prirodno dolazi komunikacija s djecom i razmišljanje kako oni shvaćaju stvari. Važno je koristiti rječnik koji ona mogu shvatiti i, prije svega, iznositi im informacije što živopisnije i s obaveznim smiješkom na licu.

Novi projekti pred vratima

Rad s djecom i za djecu smatra i najvećom prednošću svoga posla.

– Iz godine u godinu osmišljavamo različit sadržaj za djecu, nismo ograničeni samo na jedno područje. Do sada sam radio na emisijama putem kojih sam prenosio znanje o znanosti, povijesti, životinjskom svijetu, glazbi i slično. Svaki novi projekt donosi mi priliku upoznavanja novih ljudi, a jednako tako i priliku za putovanja diljem Hrvatske jer posao nije vezan samo uz ured – ističe Davor.

Budući da je glazba njegova velika ljubav te je i sam odličan u sviranju gitare, odlučio je spojiti svoje glazbene vještine s produkcijskim aspiracijama pa na RTL Kockici možemo očekivati pravu poslasticu.

– Bila mi je velika želja naći se u ulozi producenta. Uz pomoć i vodstvo kolega uspio sam pokrenuti taj projekt koji je trenutno u završnim fazama tako da bi emisija uskoro trebala ugledati svjetlo dana – najavljuje nam Davor.

Dječji komentari daju mu vjetar u leđa

Kako je u njemu oduvijek tinjala želja za radom u medijima, unatoč upisu potpuno drugačijeg fakulteta od čije ga diplome dijeli još nekoliko ispita, uživa u svakom novom radnom danu. Posebno ga vesele komentari najmlađe publike.

– Velika je radost vidjeti i čuti djecu koja su zadovoljna našim emisijama i time što uspiju puno toga naučiti iz njih. Uz to što smo zabavni program, također smo edukativni program pa je naša odgovornost predstaviti im kvalitetni sadržaj koji će u njima pobuditi interes za učenjem i otkrivanjem nečeg novog – kaže Davor.

Kada pak uspije pronaći slobodno vrijeme, posvećuje ga obitelji s kojom se redovito čuje i koju posjećuje barem dvaput mjesečno u Svetoj Mariji, prijateljima i putovanjima, sviranju gitare, a ponekad i dobroj knjizi. Na njegovim se policama može naći sve od znanstvene fantastike, psihologije pa do duhovnih tema.

Što se pak tiče njegovih planova za budućnost, veseli se svim novim projektima do kojih će dolaziti putem.

– Volim posao koji radim i želio bih se i dalje usavršavati na tom području. Znam da ima još puno mjesta za napredak, a i svaki novi projekt koji radimo donosi neke nove izazove koje trebam savladati tako da je uvijek zabavno. Rad s djecom i proizvodnja sadržaja za njih je nešto što nikad nisam mislio da ću raditi, ali mi je toliko priraslo srcu da trenutno ne vidim ništa drugo što bih mogao raditi – zaključuje Davor Balažin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije