FOTO 20 godina KUD-a Žiškovec: Mladi, a nadaleko poznati

>> KUD Žiškovec – 20 godina djelovanja (Utorak, 26.12.2017.)

Na Štefanje, 26. prosinca, u prepunoj dvorani Doma kulture u Žiškovcu u impozantnom ozračju proslavljana je 20-ta obljetnica KUD-a Žiškovec. Bila je protkana dojmljivom kulturno zabavnim programom na kojoj su nastupile sve djelatne društvene sekcije.

Voditelj programa, mladi i nadareni Dorian Zadravec, iznio je prije nastupa za svaku sekciju presjek njenog rada i djelovanja. Pozdravnom pjesmom program su započeli članovi Mješovito-vokalne sekcije i Dramsko- recitatorske skupine. Tu su sekcije koje u društvu djeluju od samog osnutka, pogotovo pjevači koji su, po voditelju, mladi dvadesetogodišnjaci u usponu mladosti.

Sekciju je u početku vodio Stjepan Drabić, potom Magdalena Đerković, Marina Grahovec dok je sadašnja voditeljica Tatjana Mikolaj. Sekciju su još vodile Dragica Karolina Šimunković i Julijana Kočila. Jedno vrijeme je djelovala i muška sekcija, a jedno vrijeme i djevojačka vokalna skupina koju je vodila Ivana Tkalec. Za pjevače valja reći da su sudionici svih županijskih smotri te da su nastupili na različitim manifestacijama i humanitarnim koncertima diljem Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Čuli smo ih toga popodneva kroz pjesme Dober večer dobri ljudi te božićnim pjesmama Dudaš i Prva e vura.

Dramsko-recitatorska sekcija okuplja 40-tak članova. Oni sudjeluju na Festivalu kazališnih amatera Međimurja, Smotri međimurskih narodnih običaja, Smotri nošnji na REGI te različitim manifestacijama i druženjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji. Vodi je Jagoda Srša, a povremeno su se u njezin rad uključivali Marina i Vlado Ninić. Na priredbi su se predstavili narodnim običajem Fašinski pondelek. Za običaj je scenu pripremila Katrin Kotur.

I Folklorna skupina u društvu djeluje od samih početka, doduše bilo je manjih prekida i izmjena generacija. I oni su sudionici svih smotri, a bilježe nastupe izvan granica Međimurja. Prvi im je voditelj bio Matija Grabrović, potom ih je vodio Tomislav Špac, dok im je današnji voditelj Nikola Kotur. Njima nedostaju plesači, no unatoč tome vidjeli smo ih na priredbi spletom Klinčec stoji pod oblokom.

Njihovi su nasljednici dječji folkloraši kroz čije je redove prošlo i prolazi mnoštvo mališana. Voditelji su im redom bili Ivana Baksa, Branko Radiković pa zajednički Katrin Kotur i Mihaela Munđar. Pod vodstvom Katrin Kotur mladi plesači bilježe niz uspjeha na dječjim folklornim manifestacijama i susretima diljem Lijepe Naše. Na priredbi su nam se uz pratnju tamburaša predstavili spletom međimurskih dječjih običaja.

Priča za sebe su članovi Tamburaške sekcije. Na priredbi su nastupili u pratnji velikih i malih tamburaša i zasebno. Djeluju od samih početaka, a okupljaju različite generacije svirača. Od njih je potekao poznati TS Biseri Međimurja koji su osvoji pet Zlatnih tambura Paje Kolarića na državnim smotrama u Osijeku. Počeo ih je voditi Rajko Puclin pa Stanko Križnik, dugogodišnji je voditelj bio i mladi profesor Boris Novak pod čijim su vodstvom tamburaši postizali najbolje rezultate. Danas ih vodi Nikola Kraljić, jedan od prvih tamburaša u društvu. Čuli smo ih u izvedbi božićnih napjeva Svim na zemlji i Danas se čuje.

Na samom kraju programa na pozornicu su došli svi izvođači na priredbi izvevši tradicijsku narodnu pjesmu Narodil nam se. Okupljenima se potom obratila aktualna predsjednica Jagoda Srša. Uz pozdrav gostiju i uzvanika ona je ukratko iznijela presjek 20-godišnjeg rada društva koje je počelo djelovati 1997. godine, a ideja o osnivanju je potekla od Društva žena Breza te nekoliko zaljubljenika u međimursku kulturnu baštinu.

Prvi su nastup imali 15. kolovoza 1997. u Žiškovcu za koji je to bio veliki praznik. Predsjednica je pritom istaknula veliku pomoć susjednog KUD-a Mačkovec, a članstvo, sponzori i donatori, VMO i drugi su bili ti koji su se pobrinuli za opremanje društva nošnjama, instrumentima.

– Članstvo u društvu kroz ove godine varira između 60 i 80. Neki su prestali biti aktivnim članovima radi školovanja, udaje, preseljenja ili drugih razloga, a posebno nam je drago što u društvu okupljamo različite generacije od 3-77 godina, istaknula je predsjednica. S ljubavlju i sjetom se sjetila dragih članova kojih više nema među živima pa im je minutom šutnje odana dužna počast.

Istaknula je kako je društvo kroz taj period zabilježilo preko 500 nastupa i što su sudionici svih kulturnih manifestacija u Međimurju, što su prepoznati izvan granica Mure i Drave i što su sudionici brojnih humanitarnih priredbi. Predsjednica je istaknula ponos na sve nastupe istaknuvši kako su dostojno prezentirali svoje mjesto, zavičaj i naše Međimurje.

Da bi o tome uspjeli trebalo je mnogo odricanja, međusobne suradnje, poštovanja i tolerancije. Svega toga je u društvo bilo, a temelji uspješnoga rada postavljeni su već u začetku i oni danas žive i na njima se i dalje uzdižu i grade. Bila je to prigoda da se predsjednica zahvali svima koji su u društvo utkali svoj rad, znanje, a nadasve slobodno vrijeme.

Nije zaboravila spomenuti pomoć mještana Žiškovca i Slemenica koji su uvijek bili uz njih financijski i moralno. Zahvalila im se za svaki pljesak i kritiku, dolascima na nastupe, ali je riječi zahvale uputila i KUD-ima Mačkovec, Veseli Međimurci Čakovec, KUD Društvo žena Gornji Kraljevec, Seljačkoj slog Nedelišće, Katruži Ivanovec, Kalinki i HKD Pomurje iz Lendave. To su uglavnom čuvari baštine s kojima surađuju.

Rođendanske čestitke im je u ime Zajednice HKUU MŽ i Hrvatskog Sabora kulture uputio čelni čovjek tih asocijacija Dejan Buvač koji je s Jagodom Srša predao najzaslužnijima zahvalnice za 10, odnosno 20 godišnji rad. Zahvalnice su uručene svima koji su na bilo koji način značajnije pomogli da društvo danas slavi svojih prvih 20 prepoznatljivih godina. Dio zahvalnica je bio društvenih, a dio Zajednice.

Buvač je Društvu uručio Srebrnu diplomu Hrvatskog Sabora kulture i brončanu plaketu Zajednice. U ime mještana Žiškovca na pozornici je slavljenicima riječi zahvale i čestitke uputio Dragutin Vugrinec, predsjednik VMO. Bilo je gostujućih društava koji su slavljenicima donijeli rođendanske darove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije