FOTO KLA Prelog: 20 godina djelovanja u službi ovisnika i njihovih obitelji

U impozantnoj atmosferi prostora Vatrogasnog doma u Prelogu u subotu, 9. veljače KLA Prelog je obilježio 20 uspješnih godina svoga djelovanja, obilježio je 20 godina uspješnih priča od kojih se jedna nadovezivala na drugu gradeći tako 20 cjelina s jednim zajedničkim ciljem – borba protiv ovisnosti, odnosno vraćanje ovisnika u normalne tijekove života i vraćanje osmjeha i radosti u 80-tak obitelji koje su kroz sve te godine klubom prošle tražeći ruku spasa.

I dobile su je, danas se u njihovim domovima ponovno smije,veseli, a riječi koje donose ovisnost duboko su zakopane u njihovoj nutrini sa željom da se nikada više ne vrate.

Nažalost, bilo je i posrnuli, no KLA je bi tu uvijek s ispruženom rukom.

Bila je to svečanost drugačija od drugih. Bio je to mozaik isprepleten prisjećanja, govorenja punim srcem, ali i stručnih osvrta na alkoholizam kao na sve što je KLA prošao sa svojim glavnim protagonisticama Dianom Uvodić-Đurć i Renatom Kutnjak Kiš, dr. med. i one su bile te koje su davne 1997. godine čule zov alkoholom posrnulog, danas 51-godišnjeg Roka Pavčeca iz Čehovca koji ih je naprosto natjerao da pomognu ljudima koji su potonuli u alkoholno sivilo, a da im se spas nije nazirao.

Rok ga je morao tada potražiti u jednom, od dva, KLA u Murskom Središću.

‘Rok nas je naprosto natjerao da počnemo spoznavati alkohol i njegove tegobe s druge strane, natjerao nas je da ono što smo o alkoholu znale s fakulteta proširimo i prenesemo u stvarnost’, istaknula je na skupu doktorica Uvodić izražavajući radost što je njihova ideja o formiranju kluba u Gradu, na čelu s ondašnjim gradonačelnikom Mladenom Mezgom, naišla na plodno tlo iz kojeg su ‘rasli’ oni koji su alkoholu željeli okrenuti leđa.

‘Kotač su zavrtjele’ 19. lipnja 1997. godine kada je održana osnivačka skupština KLA Prelog, s postulatom ‘Ako pomognemo jedno obitelji, učinili smo mnogo’.

Nakon tri, četiri godine doktorica Uvodić je u vođenju kluba ostala sama trudeći se da uz redovite obveze radnog mjesta svaki slobodni trenutak odvoji za svoju ‘obitelj’ i kluba.

Prateći ih na brojnim događanjima, od godišnjih skupština srodnih klubova, preko sportskih susreta, večerima poezije i drugim aktivnostima, oni su uvijek bili tu zajedno znajući da samo tako, pogleda uprtog u doktoricu, mogu pronaći luku spasa i ovisnostima zauvijek okrenuti leđa.

O tome su na svečanosti govorili sadašnji predsjednik Slavko Slaviček, tajnik Vladimir Maltarić, Antun Kemec, Drago Žvorc, Dušanka Mendrea, a spomenuta je opravdano odsutna Verica Krampač.

Potonji su pristupili klubu ne bi li iz pakla zla izvukli svoju kćer i sina. Uspjeli su u tome, a kako? ‘Samo zahvaljujući klubu i doktorici Diani’, rekli su uglas.

O tome koliki cijeni ovaj klub i njihovu stručnu djelatnicu pokazao je svojim dolaskom naš ugledni psihijatar i alkoholog prim.dr.sc. Željko Marinić iz Zagreba.

On je u svojem nadahnutom predavanju istaknuo kako mu je radost biti na skupovima s ljudima koji svoj životni vijek završavaju kao apstinenti, a samo zato jer su poslušali svoj nutarnji zov i jer su pokucali na klupska vrata gdje se govori o čovjeku i njegovim pozitivnim promjenama, klub je mjesto gdje se posrnuli ljudi mogu i moraju razumjeti gdje se stječu novi prijatelji, a sadržaj mu mora biti takav da prati čovjeka.

‘Naš je posao da vam pomažemo u tome, vašem izboru. Vi ste svjetska akademija za alkohologiju’, poručio je apstinentima i članovima njihovih obitelji.

Renata Kutnjak Kiš je govorila o tome koliko je problem alkoholizma velik u svjetskim i hrvatskim razmjerima potkrijepivši teze s pregršt brojki s naglaskom koliki je alkoholizam opće društveni problem.

Na skup su došli predstavnici blizu 20-tak srodnih klubova Međimurja, sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije.

Svi su oni klubu prenijeli čestitke za uspješnost, zaželjevši im još puno plodonosnih godina, a svečanost su posebno pozdravili Dražen Žagi, dopredsjednik HSKLA, ispred Grada Preloga Jasminka Čonkaš, ispred prečasnog Antuna Hoblaja, svesrdne potpore klubu, župni vikar vlč. Hrvoje Damiš, Biserka Goričanec, u ime Saveza KLA Međimurske županije te Zdravko Kolarić, načelnik PP Prelog.

Klupska terapeutkinja je rekla kako je u pripremi prigodna klupska publikacija koja će u tančine sažeti 20 godina plodonosnog klupskog rada.

Klupska priznanja primili su svi oni koji su posebno doprinijeli njegovom radu. Tu su gotovo svi gore spomenuti, a dobili su ih još Sandra Švenda, Mirjana Belić i Mladen Grubić, a naknadno će biti uručene prof. Ljubici Uvodić Vranić, medicinskoj sestri Višnji Pigac i Ivanki Novak.

U svečanost su nas svojom svirkom uvele Jasminka Pervan na harmonici i njezina kćerka Josipa na klarinetu.

Cijeli skup je umješno vodio predsjednik Slavko Slaviček.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije