NINA TARANDEK Mezzosopranistica postaje sve veća zvijezda u Njemačkoj

Mlada i iznimno talentirana Nina Tarandek iz Zasadbrega odlučila je slijediti svoje snove te je upisala jedan od najboljih svjetskih glazbenih konzervatorija na svijetu, onaj u Beču. Uspješne uloge koje je nizala jednu za drugom omogućile su joj preseljenje u Frankfurt, a ubrzo i status tamošnje prave zvijezde.

Iako uživa u plodovima svoga rada, ne krije da iza toga stoji mnogo truda i svladavanja novih izazova. Trenutno kao mezzosopranistica igra ulogu Cherubina u Mozartovom “Figarovom piru” i istodobno priprema ulogu Dorabelle u također Mozartovoj operi “Cosi fan tutte”

Među 12 najboljih studenata

Iako je dugi niz godina sebe vidjela kao profesoricu glazbene kulture u nekoj od hrvatskih škola i s tim ciljem upisala Muzičku gimnaziju u Varaždinu, na trećoj je godini shvatila da želi nešto drugo.

– Upisala sam teoretski smjer i tek sam na trećoj godini na nagovor profesora koji mi je predavao Harmoniju počela pohađati satove pjevanja kod profesorice Darije Hreljanović. Tako se moj glas počeo sve više razvijati, a želja o nastavničkom zvanju pala je u drugi plan. Jedini mi je cilj bio upisati solo pjevanje na nekoj od inozemnih akademija – prisjeća se Nina.

Zato se prijavila za prijamni ispit u Beču i postala jedna od 12 studenata koji su uspjeli upisati studij solo pjevanja između 350 prijavljenih mladih glazbenih nada iz cijeloga svijeta. Dok se sada prisjeća tih dana, Nina kaže da nije ni slutila da će uspjeti upisati prestižni fakultet, no upravo je to bio njezin prvi korak prema uspješnoj karijeri.

Priznaje da prvi mjeseci u Beču nisu bili nimalo jednostavni, ali je uz svesrdnu podršku obitelji ustrajala do kraja.

– Troškovi života u Beču bili su vrlo visoki i u početku se nisam najbolje izražavala na njemačkom jeziku. Srećom, praksa je učinila svoje pa mi je postajalo sve lakše. Stekla sam i brojne prijatelje te uz puno truda i veliku potporu roditelja i ostataka obitelji uspješno završila studij. Kada se danas vraćam u Beč, bilo privatno ili poslovno, uvijek mi je vrlo drago zbog toga jer taj grad u meni budi lijepe uspomene – govori nam Nina.

Još se za vrijeme studija pokazala kao jedna od najboljih studentica u svojoj klasi. Dobila je uloge u prestižnim opernim kućama Theater an der Wien i Volksoper Wien, što joj je počelo otvarati daljnja vrata.

Zvijezda frankfurtske opere

Nakon stjecanja diplome prijavila se na audiciju u Opernoj kući u Frankfurtu i, na njezino oduševljenje, bila je primljena.

– To je za mene kao mladu mezzosopranisticu bio iznimno veliki korak jer je riječ o jednoj od najboljih europskih opernih kuća, a ujedno je i nekoliko puta nagrađena kao najbolja kuća u Njemačkoj. Gostovanja koja idu uz taj posao omogućila su mi da pjevam na raznim festivalima u Austriji, Italiji i Španjolskoj, Semper Operi u Dresdenu, Operi u Freiburgu, Pragu, Kini, Južnoj Americi – kaže Nina.

Iako joj je svaka turneja posebna na svoj način, u najljepšem joj je sjećanju ostala upravo ona kineska, kamo je otputovala s Bečkom filharmonijom. Njemački mediji prozivaju je zvijezdom Frankfurtske Opere, no Nina kaže da iza svakog sjaja na pozornici stoji itekako mnogo uloženog truda koji publika ne vidi.

– Svaka uloga sa sobom nosi mnogo rada, odricanja i prepreka na koje nailazim putem. Svaka uloga ima i svoje pozitivne i negativne strane. Primjerice, ponekad moram savladati kompleksni karakter uloge, tešku scenu, jezik i tehničke fraze koje moram savladati, izazove koje sa sobom nose zahtjevni kostimi i slično. No, do sada sam otpjevala četrdeset različitih uloga, a svaka od njih pomogla mi je da se dodatno razvijam i da lakše savladam svaku sljedeću ulogu – ističe Nina.

Da bi joj to uspjelo, gotovo svakodnevno ima probe, koje se intenziviraju s približavanjem premijera. Također su nužne i glazbene probe, kao i probe učenja jezika. Dakako, svemu tome prethodi i samostalno učenje nota, prijevod teksta i učenje uloge.

Ravnoteža privatnog i poslovnog

Kako bi izdržala zahtjevan tempo, iznimno joj je važno pronaći i vrijeme u kojem se može posvetiti samo sebi. Šetnja uz rijeku Majnu, trčanje, joga i fitness samo su neke od aktivnosti koje joj pomažu pronaći ravnotežu između privatnog i poslovnog.

– Fizička aktivnost iznimno mi je važna ne samo zbog zdravlja, nego i zbog potrebne kondicije koju moram imati na sceni. Kako sam veliki gurman, a posebno ljubitelj japanske hrane, to mi je itekako potrebno – kaže nam Nina uz smijeh.

Što se pak tiče njezinih slobodnih dana i godišnjih odmora, redovito ih provodi sa svojom obitelji u Zasadbregu ili na našem Jadranu. Veza koju osjeća sa svojim Međimurjem nikada ne jenjava, a kako sama kaže, za nju nema veće sreće od one kada ju obitelj posjećuje u Frankfurtu i postaje dio publike tijekom njezinih scenskih izvedbi.

Jednakim tempom kao što je radila do sada namjerava i dalje, a velike želje daju joj svakodnevnu motivaciju.

– Trenutno se iznimno veselim ulozi Cenerentole u istoimenoj operi koju ću igrati u Operi Frankfurt sljedeće godine. Što se pak tiče nekih daljih planova, želja mi je pjevati u londonskoj Royal Opera House te u njujorškoj Metropolitan Operi. To je ono što me pokreće i daje mi vjeru da je i to moguće – zaključuje Nina Tarandek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije