FOTO Zrinska garda domaćin polaznicima Ratne škole iz Zagreba

Zrinska garda Čakovec još jednu je godinu bila domaćin posjeta polaznika Ratne škole ‘Ban Josip Jelačić’ Međimurju.

Polaznike 20. naraštaja Ratne škole dočekali su ispred ulaza u čakovečki Stari grad kod spomenika Oproštaj. Od tamo su zajedno stupali do Spomen zida poginulim i nestalim braniteljima podno kojeg su gosti iz visokog hrvatskog vojnog učilišta zapalili svijeće.

Počast je odana i kod spomenika Nikoli Zrinskom VII. Nadzapovjednik Zrinske garde Alojzije Šestan goste je upoznao s poviješću i temeljnom misijom čakovečke povijesne postrojbe – čuvanjem ostavštine i spomena na obitelj Zrinski.

Rekao je kako je garda kroz godine odradila više od 1500 nastupa te time promovirala Čakovec i Hrvatsku. Zahvaljujući na gostoprimstvu načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Krešimir Trstenjak rekao je kako škola postoji skoro 20 godina i da će uspješna suradnja sa Zrinskom gardom sigurno biti nastavljena.

– U ovom, 20. naraštaju imamo 17 polaznika. Najveći je to broj od ustroja Ratne škole, a njih sedam su stranci koji dolaze iz šest država. Imamo i polaznika iz Njemačke što dovoljno govori o etabliranju škole izvan granica Lijepe naše – izjavio je Trstenjak.

Govoreći o školi kao najvećoj razini vojno-civilne izobrazbe kazao je kako polaznici osim teorijskog znanja mogu na licu mjesta osjetiti, kao recimo u Čakovcu, duh Zrinskih, ali isto tako posebnosti mjesta koje posjećuju diljem Hrvatske. – Ne razgledavamo samo kulturne, nego i povijesne, gospodarske, ali i vojne znamenitosti Republike Hrvatske – poručio je.

Više o povijesti Zrinskih polaznici su saznali u Muzeju Međimurja, a u večernjim satima posjetili su i mauzolej obitelji Zrinski u obližnjem Šenkovcu gdje se razmatrala bitku kod Sigeta. Sutra će posjetiti Prelog i tamošnju tvornicu borbenih kaciga tvrtke Šestan – Busch.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije