FOTO Čakovečki HGSS-ovci obnovili znanje iz pružanja prve pomoći

– Županijski centar 112 dobio je poziv kako je dvoje vozača quada doživjelo nesreću u nepristupačnom dijelu čakovečke Globetke. HGSS stanica Čakovec šalje dvije ekipe i vrlo brzo pronalazi unesrećene, pruža im prvu pomoć i predaje liječničkim službama.

Tako je izgledao scenarij vježbe na kojoj su čakovečki HGSS-ovci obnovili znanje iz pružanja pomoći na planinskim i nepristupačnim područjima. No, sljedeći poziv mogao bi biti stvarna životna situacija i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja moraju biti sposobni ne samo pronaći unesrećene već im pružiti i potrebnu prvu pomoć.

Upravo zato je propisano kako moraju svake tri godine ponovo položiti znanje iz pružanja prve pomoći. Relicenciranje je obavezno za sve članove i odazvali su mu se svi iz čakovečke Stanice HGSS-a.

Kako je objasnio pročelnik Neven Putar pružanje prve pomoći ne demonstrira se svake tri godine, već na svakoj vježbi prilikom uvježbavanja ostalih tehnika uvijek je na rasporedu i zbrinjavanje unesrećenih.

Instruktor medicinske komisije HGSS Romeo Novak kazao je kako je polaganje prve pomoći prvi i osnovni korak za ulazak i ostanak u HGSS-u.

– Danas su polaznici relicenciranja na rasporedu imali dva dijela: predavanja i primjena naučenog na terenu. Na prostoru čakovečkih gradskih bazen a imali smo radionicu iz održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, sve imobilizacije i sve što je potrebno znati za spašavanje neke osobe – rekao je Novak.

Na terenu pak su morali pronaći i pružiti prvu pomoć dvjema osobama od kojih je jedna imala prijelom ruka dok je druga imala ozljede vrata i kralježnice. Iako su članovi jedne od najmlađih stanica HGSS-a, Čakovčani su pokazali veliku razinu znanja i umijeća te je svih 20 produžilo svoju licencu do 2020.

Relicenciranje je iskorišteno i za simboličnu predaju automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) kojeg su HGSS-ovci dobili za svoj rad. On je ustupljen spasilačkoj službi na čakovečkim gradskim bazenima, a instruktori Medicinske komisije educirali su spasioce oko korištenja AVD-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije