FOTO Međimurje se ‘štima’ i vrijedno čuva običaje svoga kraja

U nedjelju navečer 19. studenog pala je zavjesa na dvodnevnu Smotru međimurskih narodnih običaja koja se svake druge godine održava u Kotoribi, a ove je godine doživjela svoje 11. izdanje. Tradicionalno dobar domaćin joj je KUD Kotoriba, a organizira je ZHKUU Međimurske županije – Odbor za narodne običaje.

>>> SMOTRA međimurskih narodnih običaja u Kotoribi – prvi dan pet društava

Nakon što smo dan prije vidjeli pet predstava, u nedjelju popodne pozornicom Doma kulture prošli su glumci i statisti još pet kulturno umjetničkih društava iz: Kotoribe, Podturna, Žiškovca, Svete Marije i Ivanovca.Toga je popodneva Jagoda Srša, predsjednica Odbora za narodne običaje KU Podturen uručila posebnu nagradu za njihovo deseto sudjelovanje na Smotri. Običaj je to koji se provodi od lani.

KUD Kotoriba predstavilo nam se je narodnim običajem ‘Pljes na šlajer’, KUD Poduren je izvelo prikaz ‘Koritar kopa korito pre kumi Bari’, a KUD Žiškovec je pred gledatelje došao s postavom običaja ‘Fašenski pondelek’. Kako se nekada doživljavala trudnoća i porod pokazali su nam glumci KUD ‘Ivan Mustač-Kantor’ iz Svete Marije u običaju ”Trudnoća i porod’ i najposlije nam je KUD Ivanovec izvelo običaj ‘Snoboki’. Pozornicom je toga dana prošlo dvjestotinjak sudionika, najviše iz KUD Kotoriba koji su na nju doveli njih četrdesetak među kojima su bili i članovi Limene glazbe Kotoriba.

I ovoga puta su u stanci prije postavljanja scene neka društva pokazala svoje pjevače , recitatore i tamburaše. Bili su oni iz Podturna, Žiškovca, Svete Marije i Limena glazba Kotoriba.Svi su oni za svoj trud, rad i pokazano nagrađeni zaslužnim pljeskom publike u prepunoj dvorani.

Smotru su u stručnom djelu pratili prof. dr. Stjepan Hranjec iz Čakovca Smiljana Peter Marčec, muzejska savjetnica Muzeja ‘Međimurje’ Čakovec. Kao i dan ranije oni su održali tzv. Okrugli stol s voditeljima skupina za narodne običaje pri KUD-ma s ciljem da im ukažu na pojedinosti s pozitivne strane, a i one koje bi eventualne propuste koje bi do slijedećeg susreta trebalo ispraviti.

Da je njihova savjetodavna uloga pala na plodno što pokazuje činjenica, a što su ocjenjivači posebno istaknuli, da ova manifestacija s godinama napreduje.

– Hvala i čestitke što čuvate običaje jer su oni naš identitet, oni su bogatstvo jednog naroda i pokazuju koliko je Međimurje njima bogato i ako oni imaju svoje inačice s obzirom na životne sredine. Osim toga susrećemo se s riječima koje danas rabimo, a do jučer su bili naša svakodnevica – istaknuo je s radošću prof. dr. Hranjec i dodao kako nam je svima stalo da se običaji sačuvaju.

Krunoslav Siladi, predsjednik KUD Kotoriba, je ovdje voditeljima, odnosno nastupajućim društvima uručio prigodne zahvalnice.

U ime domaćina na Okruglom stolu nazočnima se obratila Anica Jauk, voditeljica glumaca u KUD Kotoriba, koja je, kao najstarija i najiskusnija, zahvalila svojim kolegama što rade na očuvanju našeg identiteta. Ona je bila ta koja je u ime svojih izvođača dobila najpozitivnije kritike struke pa je Smiljna Peter Marčec kazala kako za njihov nastup ima samo riječi pohvale, a prof. dr. Hranjec je dometnuo kako je običaj Kotoripčana postavljen i izveden za +5.

Pljesak za cure iz KUU Društvo žena Gornji Kraljevec

Tijekom priredbe poseban pljesak je odjeknuo kada je voditelj priredbe Željko Sokač pročitao upravo pristiglu vijest u kojem stoji kako su članice KUU Društva žena iz Gornjeg Kraljevca osvojile prvo mjesto u kategoriji izvorne pučke glazbe na Državnom susretu malih vokalnih sastava u Bjelovaru,

Čestitkama se pridružuje i naš portal!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije