KAKO JE MEĐIMURJE DOBILO IME? Donosimo osvrt našeg čitatelja

Nakon objave članka u nedjelju, 8. listopada pod naslovom ‘Znate li kako je Međimurje dobilo svoje ime?’ javio nam se čitatelj koji je došao do drugačijeg zaključka, a isti prenosimo u cijelosti:

‘Rijeke Mura i Drava nalaze se na tom području više tisućljeća i puno još više. Samo to područje unutar tih dviju rijeka oduvijek je bilo nećije područje, odnosno nećije vlasništvo. Po mojoj logici, naziv Međimurje vezan je isključivo uz rijeku Muru, pa je i po njoj dobilo ime Međimurje.

Od stoljeća sedmog pa na bliže, žitelji i vlasnici tog područja a i bilo kojeg drugog na okolnim prostorima zasigurno su imali granice svog posjeda, odnosno do kuda se protezao njihov teritorij-posijed. Danas nam je poznato da večina životinjskih vrsta također posjeduje takav model nazovimo to vlasništva. Svoj teritorij redovito obilaze, markiraju ga i na taj način suparničkoj vrsti daju do zananja na čijem se teritoriju nalaze.

U to vrijeme kao poglavica nekog plemena, poglavar, stariješina ili vođa neke horde, zasigurno je imao susjede oko svog teritorija (Međimurja), te se je prilikom nazovimo to druženja, slavlja ili kontakta sa susjednim poglavarom ili stariješinom razgovaralo među ostalom i o veličini teritorija svog posjeda, odnosno samih granica.

Posjed i granice posjeda bile su vrlo važna stvar, isto što su i nama danas političke granice općine, županije ili države. Svom je sugovorniku kroz razgovor rekao da se njegov posjed prema sjeveru proteže uzduž rijeke Mure, odnosno da je međa (granica) na rijeci Muri.

Tako se kasnije to cjelo područje koje se je prtezalo sve do korita rijeke Mure počelo koristiti nazivom ‘Međimurje’. Riječ Međimurje je složenica u množini, koja se u jednini sastoji od dvije riječi ‘Međa’ i ‘Mura’, što bi glasilo: Međa je na Muri, ili na hrvatskom: Granica se nalazi na rijeci Muri. I dan danas je ta ista granica na rijeci Muri.

Riječ ‘Međa’ se na ovim prostorima korisi i danas a ima isto značenje kao i nekad, odnosno vlasniku označava crtu, točku ili mjesto posjeda (tu je međa). Prema hrvatskom leksikonu značenje riječi međa: Međa, granica, diobena crta između privatnih posjeda, između zemljišta općina i dr.; označava se posebnim oznakama-međašima (kamen i sl.); među kadšto čini put, jarak, potok, ograda.

Primitivni narodi među smatraju svetinjom i diranje u nju strogo kažnjavaju.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije