MOLITELJI uporni, no Međimurje i dalje u vrhu po broju pobačaja

Iako se nisu okupili u tolikom broju kao prije, ispred Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice Varaždin predstavnici molitvene inicijative ’40 dana za život’ započeli su s molitvama za zaštitu nerođenih.

Novi “ciklus” molitve protiv pobačaja, koja u javnosti izaziva brojne kontroverze, trajat će do 2. studenoga, a osim u Varaždinu i Čakovcu održava se još u 26 gradova u Hrvatskoj.

Dok molitelji u zadnje vrijeme ispred bolnica mole za zaštitu nerođenih, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pobačajima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016. pokazuju da je broj ukupnih pobačaja, kao i legalno induciranih, u stalom padu posljednjih 15 godina.

Štoviše, u tom razdoblju broj namjernih pobačaja smanjio se gotovo tri puta!Ipak, iako se broj namjernih pobačaja u 15 godina drastično smanjio, Varaždinska i Međimurska županija su po broju obavljenih prekida trudnoća na zahtjev žena i stopi legalno induciranih pobačaja u samom hrvatskom vrhu, piše Regionalni.com.

Prema objavljenim podacima za prošlu godinu, u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 407 pobačaja. Više od polovice tog broja – 228 – bili su namjerni pobačaji.
Više prekida trudnoća na zahtjev žena od Varaždinske županije imaju samo tri županije u Hrvatskoj. To su Primorsko-goranska županija s evidentiranih 299 namjernih pobačaja, Osječko-baranjska s 246 legalno induciranih pobačaja i Istarska županija s 333 prekida trudnoća na zahtjev žena.

No, Varaždinska županija je sa stopom legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi od 608,19 druga u Hrvatskoj, odmah iza Istarske županije. Visoku stopu legalno induciranih pobačaja na 100.000 žena fertilne dobi ima i Međimurska županija i ona iznosi 596,59. Time se najsjevernija hrvatska županija našla na visokomu trećemu mjestu u Hrvatskoj.

U toj je županiji, prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine obavljeno 147 namjernih pobačaja.
Po broju legalno obavljenih pobačaja na zahtjev žena ispred Međimurske županije su samo četiri županije: Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Istarska i Varaždinska županija, te Grad Zagreb, javlja Regionalni.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije