FOTO Mladi i umjetnost – Tjedan cjeloživotnog učenja u POU Novak

– Od 2. do 8. listopada traje Tjedan cjeloživotnog učenja, nacionalna obrazovna kampanja koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima, potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Riječ je o UNESCO-ovoj inicijativi pokrenutoj 1999. godine, koja se svake godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

U Hrvatskoj se Tjedan cjeloživotnog učenja prvi put obilježio 2002. godine, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kontinuirano se održava od 2008. godine – rekao je Zvonimir Pavčec, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novak kojeg su 2001. godine osnovali Vesna i Franjo Novak iz Male Subotice.

– Ovo je 11. tjedan cjeloživotnog učenja koji predstavlja mlade umjetnika s područja Međimurske županije i inozemstva iz različitih područja umjetnosti – likovna, glazbena, novi mediji i književnost, kao i s radovima primijenjenog tipa – rekla nam je magistra primijenjenih umjetnosti Kristina Pongrac, koja je u ponedjeljak, 2. listopada u prostorima Učilišta bila moderator otvaranja manifestacije na kojoj se predstavilo 18 mladih umjetnika.

Kristina je, osim što je izlagačica, bila i organizatorica ovog događaja uz potporu Muzeja Međimurja Čakovec. Zahvalila se Učilištu što im je ustupilo prostore te timu zaposlenika, a naročito Dubravki Sklepić, koji su spremno uskočili u pripremu izložbe, koju je Kristina otvorila. Uz prezentaciju radova na izložbi, posjetitelji su sudjelovali u razgovoru s autorima na temu Mladi i umjetnost te izazovima s kojima se susreću, čuti stihove autorske poezije i glazbe.

U program otvaranja su nas svirkom na klarinetu uvele Leonarda Hegeduš i Simona Židov, učenice jezične i opće gimnazije u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Magdalena Kocijan i Antonija Kovač, učenice 2.r. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predstavile su nam stihove mladoga pjesnika Jakova Skoka iz njegove druge zbirke Desetorica skeptika, koja je u pripremi za objavu.

O njegovom književnom radu su govorili Ernest Fišer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždin, kao urednik zbirke i prof. hrvatskog jezika i doktorica znanosti Zdravka Skok. Čuli smo autorsku pjesmu Šipek posle dežđa Magdalene Kocijan, a potom pjesme praćene na gitari Brune Tkalca, člana benda Audio detektiv.

Zanimljiv je bio razgovor otvorenog tipa na temu mladih i umjetnosti u čemu je poseban gost bio Sebastijan Brumec, čovjek koji je dugi niz godina aktivan u nezavisnoj kulturi te je vodio sada već brojne tribine i tzv. okrugle stolove.

Svečanosti otvaranja nazočio je načelnik Općine Male Subotice Valentino Škvorc. Izložba će biti postavljena u prodajnim prostorima Pučkog učilišta Novak do 8. listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije