UDRUGA SFERA provodi aktivnost u sklopu građanske akcije Žene za ravnopravnost

U petak, 29. rujna 2017. s početkom u 16 sati u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu, udruga Sfera provest će pretposljednju aktivnost u sklopu građanske akcije Žene za ravnopravnost na kojoj će zajednički sudjelovati ambasadorice Romkinje i Hrvatice. Uz druženje ćemo predstaviti rezultate istraživanja koje smo provodili u sklopu ove akcije dok će Mario Jakšić fotografirati ambasadorice.

U ovu su akciju, kao ambasadorice uključene Narcisa Slugan, Aleksandra Ličanin, Antonija Canjuga, Gordana Šoltić Siladi, Margareta Mihalić, Maša Hrustek Sobočan, Jelena Klinčević, Tanja Rosić, Karmen Kovačević Jambor, Vesna Perhoč i Smiljana Nedeljko.

Romkinje su danas izložene diskriminaciji na temelju nacionalne pripadnosti u svim područjima života – u obrazovanju, zapošljavanju, djelovanju u politici a zbog niske razine obrazovanja, slabe informiranosti o vlastitim pravima i naglašene patrijarhalnosti i diskriminacije temeljem spola u romskim zajednicama i često su socijalno isključene.

Akcija je zamišljena kao kampanja “Žene za ravnopravnost” kojom ćemo djelovati na dvije skupine: Romkinje koje ćemo kroz radionicu o ljudskim pravima i pravima žena educirati te kod njih razviti pozitivan osjećaj identiteta što će utjecati na razvoj njihova samoostvarenja a u kampanju ćemo uključiti i 15 ambasadorica – žene iz javnog i društvenog života koje imaju utjecaj na javno mišljenje.

One će pritom promovirati razvoj razumijevanja i tolerancije za položaj Romkinja kao i njihovo uključivanje u zajednicu i pružanje ravnopravnih mogućnosti što će u konačnici utjecati na osvještavanje tolerancije kao aktivnog odnosa prema različitostima, njihovo uvažavanje te angažiranje pojedinca u obliku osobne odgovornosti.

Kroz fokus grupe i on-line upitnikom istražit ćemo percepciju diskriminacije kod Romkinja i ženaiz većinske zajednice a nakon obrade rezultata izradit ćemo program za uključivanje Romkinja u javni i društveni život zajednice.

Upoznavanjem Romkinja i ambasadorica potaknut ćemo razvoj komunikacije dok će fotografije koje ćemo snimiti, a na kraju provedbe i izložiti, potaknuti ostale članove zajednice na djelovanje kojim će se ostvariti uključivanje Romkinja.

Ovakvim pristupom želimo osvijestiti javnost o njihovu položaju te promijeniti stavove temeljene na predrasudama i stereotipima ciljem da se u buduće programe i projekte uključi što više Romkinja što će unaprijediti stupanj integracije cijele romske zajednice.

Ovom kampanjom želimo osvijestiti zajednicu većinskog stanovništva o nepovoljnom položaju u kojem se nalaze Romkinje i razviti program njihova uključivanja u društveni život zajednice s ciljem izgradnje tolerantnije zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije