GORIČAN Obilježena 26. godišnjica oslobođenja Karaule ‘Marko Kovač’

U ponedjeljak 18. rujna 2017. svečanim mimohodom do Spomenika branitelja Domovinskog rata te polaganjem cvijeća i svijeća, obilježena je dvadeset i šesta godišnjica oslobođenja Karaule u Goričanu.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su predstavnici općine Goričan, Udruge branitelja, ravnatelj, učenici i učitelji Osnovne škole Goričan te mještani.

Uvodni govor održao je načelnik općine, Mario Moharić, u kojem je pozdravio sve prisutne, posebno članove kriznog stožera te predstavnike specijalne jedinice policije Rode koji su prisustvovali ovoj svečanosti. Naveo je kako je oslobođenje prošlo vrlo organizirano od strane kriznog stožera i mještana Goričana bez ljudskih žrtava.

Načelnik je predao riječ predsjedniku kriznog stožera iz tog vremena, Josipu Vadlji koji je detaljnije opisao događanja prilikom oslobođenja karaule. Karaula je oslobođena 18. rujna 1991. godine točno u 9 sati i 5 minuta, zahvaljujući odličnoj suradnji između pogranične policije GP Goričan, kriznog stožera, članova lovačkog društva i civilne zaštite te mještana Goričana.

Ispričao je kako je opremljenost kriznog stožera Goričana bila zanemariva u odnosu na opremljenost pripadnika Karaule JNA. S mještanima Goričana uspješno su provodili sve potrebne akcije, odličnom međusobnom suradnjom zbrinjavali su izbjeglice iz Baranje te kako bi im svima osigurali normalan život, samoinicijativno su dovezli humanitarnu pomoć iz Njemačke.

Na kraju je kratki govor održao predsjednik Udruge branitelja, Mladen Magdalenić koji se osvrnuo na događanja tijekom rata i rad Kluba 54. Samostalne pješačke bojne Čakovec iz Goričana, te je sve prisutne pozvao na otvorenje izložbe “Junaci hrvatske slobode” u Osnovnu školu Goričan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije