GDCK ČAKOVEC Masovnim odazivom građana obilježen Svjetski dan prve pomoći

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, 9. rujna, danas u vremenu od 9 do 11 sati je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec na Trgu Republike u Čakovcu organiziralo za građanstvo prigodnu akciju.

Osim mjerenja tlaka i razine šećera u krvi, mogli su praktično naučiti kako spasiti život oživljavanjem ili reanimacijom, naučiti vještine pružanja prve pomoći te se upoznati s mogućim nezgode u domaćinstvu. Osim toga mogle se isprobati i tzv. ‘pijane’ naočale i naočale pod utjecajem droge.

– Veselimo se druženju i budite dio ove plemenite akcije ! – stajalo je u pozivu građanstvu. I doista je tako bilo pa su aktivisti Crvenoga križa imali posla napretek. Na trenutak smo od radnog stola odvojili Alenku Novak, volonterku GDCK s najdužim stažem, da bi se osvrnula na akciju i njene ciljeve.

– Svaki građanin je dužan pružiti prvu pomoć pa smo primjer kako to treba činiti – istaknula je i dodala kako su naglasak u akciji stavili na reanimaciju. Ističući ulogu aktivista Crvenoga križa, rekla je kako je ona odgovorna jer pri brojnim stradavanjima ljudi oni moraju biti ti koji će unesrećenima biti od pomoć do dolaska hitne medicinske pomoći.

– Moramo pružiti prvu pomoć onoliko koliko znamo pri tome vodeći računa i o svojoj sigurnosti pa se stoga i građanima pruža takva edukacija – dodala je na kraju. Akciju su podržali međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

U akciju su bili uključeni volonteri Crvenoga križa i njihov Interventni tim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije