ŠTRIGOVA Prečasni Ivan Herceg dekan, Kristijan Kuhar novi župnik

Svojim ovlastima, kao i uviđenim potrebama u Varaždinskloj biskupiji, monsinjor Josip Mrzljak, varaždinski biskup, obavio i objavio je imenovanja i promjene u župama svoje biskupije.

U Međimurju nije bilo većih promjena, ali one koje su se dogodile zaslužuju pozornost katoličkog puka, poglavito gornjemeđimurskog. Novim dekanom Štrigovskog dekanata (ranije Gornjemeđimurskog dekanata) imenovan je prečasni Ivan Herceg, župnik u Svetom Martinu na Muri.

Prečasni Ivan Herceg ovu časnu i odgovornu dužnost obavljati će narednih 5 godina, koliko će Župa i Župni ured u Svetom Martinu na Muri biti sjedište dekanata. Herceg je rodom iz Župe Višnjica, a prije dolaska u Sveti Martin na Muri, bio je vikar u župi Vidovec.

Vrijedan je kao svećenik i čovjek, poštovan od velike većine ljudi, poduzetan, u korektnim odnosima s lokalnom vlasti, udrugama, klubovima i društvima, a vrlo je važno što ga cijene i poštuju župnici Štrigovskog dekanata.

Nije nevažno i to što je dobar vinogradar i sve bolji vinar, jer vina stvorena u Župnom podrumu na Vencu, na mnogim izložbama i sajmovima dobila su visoka priznanja i ocjene.

Biskup Mrzljak, prije je službe dekana i dugogodišnjeg župnika u Štrigovi, razriješio monsinjora Leonarda Logožara, te ga umirovio, zbog narušenog zdravlja. Novim župnikom u Štrigovi imenovan je velečasni Kristijan Kuhar, dosadašnji duhovni pomoćnik u Župi Ludbreg-Svetište Predragocijene Krvi Kristove.

Velečasni Kristijan Kuhar, rođen je 30. listopada 1982. godine u Osijeku, a za svećenika je zaređen 21. lipnja 2008. godine te služio kao Franjevac trećoredac-glagoljaš, stekavši visoko obrazovanje u oblasti povijesne i kulturne baštine i povijesti.

To će mo zasigurno dobro doći, jer crkva Svetog Jeronima nepresušno je vrelo sakralne i druge kulture, a ima i drugih zanimljivosti, koje su do sada stavljane u mirovanje, poput Razkrižja (uklonjenje hrvatskih oznaka i natpisa, slike, interijer, knjige….), Repova šuma, kapele i poklonci) te svakako suradnja s Općinom Štrigova i Osnovnom školom Štrigova, što je do sada bilo na niskoj razini, a potrebo je zbog žitelja kojih je 90 posto katolika i vjernika.

Ostale novosti kada je riječ o imenovanjima i promjenama u međimurskim župama su, što je za vikara (kapelana) u Prelog imenovan velečasni Hrvoje Damiš, fra Ivan Crnković, novi je vikar u čakovečkoj Župi svetog Nikole biskupa, a velečasni Ivica Puškadija razriješen je službe upraviteča štrigovske župe.

Radost Štrigovskog dekanata, a poglavito Župe Sveti Martin na Muri je imenovanje monsinjora Antuna Perčića, za generalnog vikara Varaždinske biskupije, prvog do biskupa, prema hijerarhiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije