16. DANI PERFORMANSA Mesek: ‘Vojarna u Optujskoj može imati drugačiju sudbinu’

Pred vratima su nam već 16. po redu Dani performansa, a ove godine taj festival suvremene umjetnosti bit će i platforma za brojne druge aktivnosti, koje ne ulaze u umjetničku kategoriju zvanu ‘performans’.

Ključna riječ ovogodišnjih Dana performansa svakako je – obnova!

Sama riječ i više je nego bogata mogućim značenjima, a kad se u računicu doda kako će većina programa biti izvedena u varaždinskoj sinagogi i napuštenom vojnom kompleksu u Optujskoj ulici, jasno je kako će umjetnici tim prostorima ‘udahnuti’ novi život.

Barem privremeno.

Suradnja

I ove godine izbornik Dana performansa je Branko Franceschi, a što nam Dani donose i u čemu je zapravo njihova širina, saznali smo od Ivana Meseka, varaždinskog umjetnika, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin te glavnog i odgovornog za organizaciju i funkcioniranje Dana performansa, koji će ove godine započeti 8., a završiti 11. lipnja.

– ‘Obnova’ su 16. Dani performansa. Ove godine radimo jedan mali iskorak u cijeloj priči, što znači da smo povezali nekoliko inicijativa i interesenata u cijelu priču – kazao nam je Ivan Mesek.

Tako, uz Galerijski centar, nositelj projekta, u Danima performansa sudjeluju još i Sindikat biciklista, Projekt MAPS, Medina škrinja, Maraschino bar, TTS Sport centar, Lavra te korisnici prostora vojarne u Optujskoj ulici.

Vojarna

Već u samoj koncepciji programa, koja je prije godinu dana predložena Ministarstvu kulture, naznačeno je kako će većina programa biti izvedena u vojarni u Optujskoj ulici.

– Vojarna u Optujskoj je mjesto za koje svi znaju, no građani ga ne doživljavaju kao prostor koji pripada njima – dodao je Mesek.

Ističe kako nije njihova uloga da kreiraju dugoročno rješenje za vojarnu, no kroz 16. Dane performansa pokušat će aktualizirati taj prostor.

– Jednim drugačijim promišljanjem projekta želimo pokazati kako prostor vojarne može imati i drugačiju sudbinu od napuštenog i neiskorištenog prostora.

Širina programa

Sam program započinje u četvrtak u Galerijskom centru izložbom i performansom, a kasnije, istog dana, Mr.Lee & IvaneSky izvest će svoju točku, koja je, prema riječima Ivana Meseka, nešto između performansa, konceptualne priče i glazbenog nastupa.

Petak će pripasti biciklistima. Biciklistička karavana krenut će s Korza, a destinacija će im biti vojarna u Optujskoj.

– Neformalno ćemo proglastiti da je glavni trg Varaždina u Optujskoj. Nakon toga slijedi performans, a potom nastup mlade glazbenice Sare Renar.

Bitan dio cijelog festivala bit će i ugostiteljska ponuda Craft Drinks Fest, pa će u ponudi biti pivo, rakije, čak i craft kava.

Subota će biti dan s najviše programa. Uz Craft Drinks Fest i performanse, posjetiteljima će udruge, koje prostor vojarne već koriste, omogućiti gađanje iz luka, jahanje na konjima, besplatno servisiranje bicikla. Navečer će nastupiti Lovely Quinces, a nakon njih One Dread.

Zadnjeg dana, u nedjelju, izmješten centar grad ponovo se vraća u Varaždin te će performansom na Korzu festival i završiti.

> PROGRAM ‘OBNOVE’ Pogledajte što vas sve čeka na 16. Danima performansa!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije