PRAZNIK RADA Ne znate kamo na proslavu? Evo nekih prijedloga

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao ‘Prvi maj’, slave radnici diljem svijeta. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. 1. svibnja se kao Međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru. U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada.

U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta. No, pitanje je imaju li radnici što slaviti? U vremenima kojima živimo mogu samo žaliti nad svojim pravima koja su nestala u vrlo kratkom vremenu. Ono što im ostaje je borba i dostojanstvo, što im nitko ne može uzeti.

No bez obzira na tešku situaciju, mnogi će tog dana otići razbistriti glavu u prirodu, baciti nešto na roštilj ili pak jednostavno otići negdje gdje se nudi besplatni prvomajski grah. Prognoza vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda je povoljna.

Očekuje nas uglavnom sunčano i toplo vrijeme, a ne očekuju se nikakve padaline. Ako još ne znategdje biste se odmorili za Praznik rada, donosimo nekoliko prijedloga za relaksaciju, uživanje i bijeg od svakodnevnog stresa.

>>> PRAZNIK RADA u Nedelišću uz besplatni grah, dobru glazbu i mažoretkinje

>>> PROSLAVITE ‘1. maj’ na jezeru u Kuršancu uz besplatan grah i Gloria Band

>>> SDP ‘Proslavite s nama Praznik rada u Čakovcu, M. Središću i Pribislavcu’

>>> BESPLATNI GRAH 1. svibnja u Svetom Martinu na Muri

>>> PRAZNIK RADA U KOTORIBI uz ribičiju i općinski grah

>>> ŠTO DONOSI 1. maj u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije