OSVRT Novi granični propisi desetkovali kulturne programe!?

>> Dani županije – nastup Pomorskih Hrvata u Čakovcu (Petak, 21.4.2017.)

U zgradi Scheier u Čakovcu jučer u 19 sati trebalo se prigodnim svečanim program uz pjesmu, ples i recitaciju, ali s naglaskom na svoj ponos, tradiciju i kulturu, predstaviti 100-tinjak Pomurskih Hrvata.

Tako je i bilo, no sve se je to dogodilo gotovo s jednim satom zakašnjenja jer su dva autobusa krcata izvođačima na mađarsko-hrvatskoj granici provela gotovo sat vremena čekajući da mađarske, a potom naše granične službe izvrše granične formalnosti.

U Čakovec su stigli razočarani pa su se ‘brzinom vjetra’ trebali spremati za pozornicu kako bi nadoknadili izgubljeno. Svim Međimurkama i Međimurcima donijeli su zanimljiv jednosatni program pod nazivom ‘Saka kita vehne, ka korena nema’.

Bio je to program kojeg je trebalo vidjeti puno više onih kojima je bio namijenjen. Zamišljeno je da se nakon toga gledatelji i izvođači presele u Katolički dom jer su tamo bili posebni gosti večernjeg djela programa, Mirko Švenda – Žiga sa svojim nezaboravnim, maestralnim kajkavskim kabareom ‘Deca moja deca’.

Program je trebao početi u 20 sati, ali je i on glede poluprazne dvorane kasnio. Dvorana se je napunila tek kada su u nju ušli izvođači iz Mađarske koje je Žiga srdačno dočekao prigodnim skladbama.

Sve je završilo znatno kasnije od očekivanog, ali ipak u pozitivnom ozračju unatoč onima koji našu susjedsku blizinu udaljuju kilometrima i kilometrima.

Žalosno! Tako se ne gradi suradnja i prijateljstvo. Sve to je prigodnim riječima zahvale, ljudima s lijeve obale Mure, nastojao ‘ublažiti’ međimurski župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije