BLOKIRANA Gordana Novak: ‘Kad bi mi bar jubilarna i regres ostali za lijekove’

– Užasan je osjećaj znati da si dužan i da ne možeš izići iz toga van. Svaki mjesec Fina mi skida novac s blokiranog računa, a ono što mi ostane kao zaštićeno nije dovoljno za život. Gotovo godinu dana sam na bolovanju, plaća mi je automatski zbog toga manja, a moram kupovati lijekove. Kad se prije nekoliko godina počelo govoriti o oprostu duga, javila sam se, ali nisam zadovoljila uvjete. Imam dug za mobitel koji sam uzela sinu, za televizijsku pretplatu, komunalnu naknadu… Nakupilo se… – govori Gordana Novak (46), spremačica u Županijskoj bolnici Čakovec, grada koji je pri vrhu po broju građana s blokiranim računima.

Ona je tek jedna od 328 tisuća blokiranih građana Republike Hrvatske koji svoje dugove nikako ne mogu vratiti.

Na kraju siječnja, prema podacima Fine, na području Čakovca bilo je blokirano 2787 osoba, što je 10 posto ukupnog broja građana i oko 15 posto radno sposobnih.

– U lipnju ću imati pravo na isplatu jubilarne nagrade za 15 godina staža, no bojim se hoću li taj novac vidjeti ili će mi ga odmah uzeti za naplatu duga, kao što je bilo s 1250 kuna božićnice. U lipnju ili srpnju bit će isplata regresa za godišnji odmor. Ne znam hoću li barem to moći dobiti na zaštićeni račun. Novac bi mi dobro došao za lijekove, sigurno ga ne bih potrošila na ljetovanje – dodaje Gordana Novak.

Goradana je tek jedna od onih koji su zbog svog dugovanja i dodatnog opterećenja koje nad tim dugovanjem stvara sustav pred nemogućom zadaćom.

Ostale priče blokiranih pročitajte na linku u nastavku.

> Spasimo blokirane! ‘Digao sam 117.000, a dug je sad 390.000 kn’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije