LAND DOWN UNDER Kontinent koji je oduševio Petru Markač

– Prije nekoliko dana sam navršila 24 godine, rodom sam iz Kotoribe. Nakon završene Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu otišla sam na studij ekonomije u Rijeku gdje sam 2016. stekla zvanje magistra ekonomije smjer financije i bankarstvo – počeci su priče Petre Markač, svojevrsne osobe sklone glazbi, fotografiji i putovanjima.

– U srednjoškolskim danima bavila sam se glazbom svirajući bubnjeve u sastavu Rock Angels. Za vrijeme studentskih dana zaljubljujem se u fotografiju te sam za svoja fotografska djela nekoliko puta nagrađivana. Nakon tromjesečnog boravka u Australiji odrađujem stručno osposobljavanje u trajanju od jedne godine, nakon čega planiram dugoročni odlazak u Australiju i pronalazak posla u struci – kaže za početak. A potom nam je iznijela sekvencu svoga života, a koja se ne zaboravlja.

A Petrina priča ide ovako:’Prve pomisli na spomen daleke Australije nerijetko su vezane uz Sydney Opera House, klokane te visoke temperature. Kako bih doživjela čari tih visokih temperatura australskog ljeta, na putovanje sam krenula krajem listopada, kada je tamo sredina proljeća.

Viza

S odobrenjem turističke vize nisam imala nikakvih problema. Sve se odvija elektroničkim putem preko njihovog Imigracijskog odjela, dokumentacija se šalje e-poštom što uvelike olakšava sam taj proces.

Kako sam još imala status studenta u trenutku slanja zahtjeva za vizu, dokumentacija koju su zahtijevali od mene bila je minimalna: potvrda sa Sveučilišta da sam student, popis članova uže i šire obitelji, potvrda banke o transakcijama i stanju na računima (od studenata ne očekuju pozamašne svote novca na računima) te pismo o motivima ulaska u Australiju, mjestima gdje ću odsjesti (veliki plus je ako imate rodbinu ili poznanike koji napišu izjavu da ćete boraviti kod njih što je u mom slučaju napisao dečkov otac) i razlozima povratka. Naime, dokumentacija se razlikuje shodno profilu osobe koja podnosi zahtjev.

Land Down Under

Land Down Under je svojevrsni izraz za Australiju upravo zbog geografske pozicije te flore i faune specifične samo za taj kontinent. Prvim tjednima mog boravka u Melbourneu kumovalo je kišno, prohladno i gotovo jesenje vrijeme. U tom dijelu Australije nisu neobične drastične oscilacije temperature i promjene vremena čak i na dnevnoj bazi.

Od jutarnjih 12 stupnjeva do popodnevnih 44. Sve te niže temperature nadoknadio je Sydney sa svojim svakodnevnim temperaturama u intervalu od 37- 47 stupnja. Kava i umjetnost obilježja su Melbournea. Daleko najpoznatija lokacija za to je Lygon street znana u cijeloj Australiji po obilju restorana i kafića. Karakteristična australska hrana, uz onu morsku naravno, je fish and chips, mesna pita, odrezak od klokana te Pavlova.

Standard i kvaliteta života na visokom su nivou, a glavni razlog tome je stabilna ekonomija kojoj pridonosi visok BDP per capita, niska stopa siromaštva, niska stopa nezaposlenosti te bogatstvo prirodnim resursima. Najtraženije, a ujedno i najplaćenije djelatnosti su one uslužne, IT te financije. Visokom standardu pridonosi i efikasan zdravstveni sustav.

Cijene hrane i režija su oko 30% više nego kod nas, dok su cijene odjeće i tehnike niže. Godišnja bruto plaća varira u rasponu od 50 000 do 120 000 australskih dolara, ovisno o djelatnosti i poziciji zaposlenika. Obrazovni sustav uvelike se razlikuje od našeg. Studiranje je skupo, pa oni koji se odluče studirati,što je rijetkost, najčešće uzimaju kredite koje nakon završetka studija otplaćuju.

Velik broj ljudi nakon srednje škole prekine obrazovanje i pronađe posao jer nemogućnosti pronalaska posla nakon završene škole gotovo da i nema. Meni su moj magisterij priznali kao njihov master,a uz magisterij i malo radnog iskustva uvelike odskačete te imate veliku prednost kod pronalaska posla. Jedno od obilježja Australije je i multikulturalnost pa se prema tome nije moguće izdvojiti kao stranac.

Mentalitet Australaca kontrast je onom našem. Gostoljubivost, otvorenost za strano stanovništvo, tolerancija te prijateljsko raspoloženje ono je što me najviše oduševilo. Skroz je normalno da s blagajnicom u trgovini razgovarate o tome kako je prošao vaš dan. U početku mi je bilo neobično, no ubrzo sam se privikla na takve stvari. Još kad sam napomenula da sam iz Hrvatske, ideje o tome što posjetiti nisu izostajale.

Jedino negativno u Australiji je udaljenost između gradova. Trebalo nam je 10 sati autom da dođemo iz Melbournea do Sydneya, dok je let do Brisbanea iz Melbournea trajao dva i pol sata, isto koliko traje let od Zagreba do Londona (usporedbe radi). Mada, ima i to neke svoje čari.

Prema svemu gore navedenom nije neobično da je Economist Intelligence Unit već petu godinu zaredom odabrao Melbourne kao najpoželjniji grad za život. A ja, vraćam li se? Naravno, dogodine!’- s ovim obećanjem završila je svoju zanimljivu priču.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije