DA SE NE ZABORAVI Prisjećanje na događaje u Mađarskoj 1956. godine

Danas je u Donjem Vidovcu održan program kojim se prisjetilo na revoluciju i oslobodilački rat u Mađarskoj 1956. Mnoge su obitelji iz Mađarske bile prisiljene pred terorom pobjeći u Hrvatsku te se iseliti diljem svijeta.

Ovaj dvodnevni program se odvijao uz potporu Odbora za prisjećanje koji je osnovan u Mađarskoj povodom 60. godišnjice revolucije i oslobodilačkog rata 1956. godine.

Prvi dan program se odvijao u Mađarskoj, a drugi dan u Hrvatskoj, tj. u Donjem Vidovcu te na obali Mure kod Novog Zrina. Program je otvorio dr. Bali Lorant iz Katedre za Poduzetničku ekonomiju i ruralni razvoj Fakulteta Georgikon Panonskog sveučilišta u Keszthely (Mađarska), nakon njega nazočne studente je pozdravio Mario Moharić, predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju istaknuvši povezanost ljudi i sudbina s obje strane Mure.

Josip Grivec, načelnik Donjeg Vidovca je uz pozdrav posebno naglasio činjenicu da je put do slobode i demokracije često puta posut brojnim preprekama i patnjom. Ali eto, danas je lijep i vedar dan, neka naše narode uvijek prati takva vedrina, rekao je.

Dr. Lorant Bali osvrnuo se na te teške godine za Mađarske ljude, ali kada je teško tada se vide pravi prijatelji, a Hrvati to jesu. Akademik prof. dr. Dragutin Feletar u vrlo zanimljivom predavanju govorio o stoljetnom suživotu žitelja s obje strane Mure, velikoj povezanosti na gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu koji je nasilno prekinut nakon razlaza tadašnje Jugoslavije i SSSR-a.

Govorio je o hrvatskim privatnim posjedima u Mađarskoj, tzv. dvovlasničarstvo. Žitelji Kotoribe, Donjeg Vidovca, a naročito Donje Dubrave i Legrada imali su brojne posjede u Mađarskoj.

Dr. Hrvoje Petrić govorio je o događajima u Mađarskoj 1956. povezujući ih s događajima uz kanal Suez (Egipat) te Hrvatskom seljačkom strankom koja je tada djelovala u emigraciji.

Bilo je to jedno zanimljivo, ali i nadasve poučno predavanje i prisjećanje na te nemile događaje te višestoljetnu povezanost dvaju naroda.

Istaknuta je današnja izvrsna suradnja lokalnih samouprava i žitelja s obje strane Mure. Nakon predavanja otišlo se na obalu Mure i prisjetilo na događaja te teške 1956.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije