U MEĐIMURJU započela STEM revolucija

STEM revolucija predstavlja pokret kojim će se zastarjeli obrazovni sustav, brzo i učinkovito, prilagoditi zahtjevima 21. stoljeća. To će se postići opremanjem svakog djeteta primjerkom najmodernije tehnologije i pružanjem edukacije o korištenju iste. 25 škola i udruga iz Međimurja uključilo se u projekt.

Ambasador STEM revolucije za područje Međimurja i dio susjednih županija je udruga MIS – Mladi informatičari Strahoninca pod vodstvom Dejana Drabića koja će u okviru inicijative educirati predstavnike 98 organizacija. Ustanova domaćin je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM). Druga radionica za mentore s područja Međimurja održat će se u srijedu 1. ožujka 2017. godine s početkom u 17:30 u informatičkoj učionici u TICM-u.

STEM je akronim engleskih riječi Science, Technology, Engeneering, Mathematics, što znači znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika. Pojam koji potječe iz SAD-a vezan je uz osnovna znanja potrebna za praćenje i sudjelovanje u tehnološkom razvoju. Znanja iz STEM područja potrebna su za razvoj na tehnologiji baziranog gospodarstva, ali i za razumijevanje svijeta u kojem suvremene tehnologije imaju sve veću ulogu. Ovo područje pruža nebrojene mogućnosti za razvoj karijere, a potreba za stručnjacima kontinuirano raste.

Nedovoljna zastupljenost STEM-a u hrvatskom školstvu te sporost i upitni ishodi procesa kurikularne reforme rezultiraju neusklađenošću znanja i vještina koje učenici stječu kroz postojeći školski program. U takvim uvjetima, dobrodošla je svaka inicijativa kojom se takva neusklađenost želi riješiti. Do sad najagilniji u poticanju ovakvih inicijativa svakako je Nenad Bakić, suosnivač Instituta za razvoj i inovaciju mladih (IRIM).

Uz Croatian Makers robotičku ligu, koju je financirao iz vlastitih izvora i koja se organizira već drugu godinu zaredom, BBC MICRO:bit – STEM revolucija njegov je najveći projekt u promicanju STEM-a do sada. Projekt je financiran kroz crowdfunding kampanju u siječnju 2017. godine putem platforme Indiegogo te osobnim donacijama za što je prikupljeno više od 300.000 USD koji će biti utrošeni na kupnju 22.000 BBC micro:bit računala.

U tijeku je dostava micro:bitova osnovnim i srednjim školama, udrugama i ustanovama koje rade s djecom na promociji STEM-a, diljem cijele Hrvatske. Preko 350 organizacija diljem Hrvatske, odabranih putem natječaja raspisanog do 15. veljače 2017. godine dobilo je po 20 micro:bitova. Paralelno s dodjelom micro:bitova mentori iz organizacija koje su se uključile u projekt sudjeluju u edukacijama kroz koje će se upoznati s njihovim korištenjem u nastavi i izvannastavnim aktivnostima.

Edukacije provode edukatori, ‘ambasadori’ tehnologije, koji održavaju besplatne radionice za buduće mentore. Prva radionica za mentore održana je 22. veljače 2017. u TICM-u, a druga radionica za mentore s područja Međimurja održat će se u srijedu 1. ožujka 2017. godine s početkom u 17:30 u informatičkoj učionici u TICM-u.

BBC Micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija razvijena od strane BBC-a, Microsoft-a i drugih partnera, s ciljem masovne uključenosti djece u aktivni rad s tehnologijama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti te drugim predmetima. Iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja, te velik broj senzora, omogućuju korištenje na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj te informatika. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera s razvijenim bogatim edukacijskim sadržajem.

Jednostavnost i svestranost ovog uređaja čine ga laganim i zabavnim polazištem djeci za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere. Tehnologija se već koristi u gotovo svim školama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Islandu.

Aktivno korištenje ovakvih mini računala koje djeca mogu na pristupačan i kreativan način sama programirati je neusporedivo kvalitetniji ulazak u svijet tehnologija od pasivnog korištenja gotovih aplikacija na računalima, tabletima i pametnim telefonima koje ubijaju znatiželju za onim što se događa ‘ispod haube’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije